Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Ασφάλεια» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Τα 500 εκατ. ευρώ αγγίζει ήδη ο προϋπολογισμός

Οι επιχειρηματικές συγκρούσεις, οι διαγκωνισμοί συμφερόντων και οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με σκοπό να ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις στην υπόθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τον εν εξελίξει διαγωνισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της κυβέρνησης, το κόστος του προγράμματος ασφαλείας έχει υπερδιπλασιαστεί - σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό - και αγγίζει πλέον τα 500 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο αρχικός ήταν 200 εκατ. ευρώ)!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν στην αρμόδια, για τη διενέργεια του διαγωνισμού, διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να προχωρήσουν σε συμφωνία μεταξύ τους, προκειμένου να αναλάβουν από κοινού το έργο. Πρόφαση για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο αποτελεί το γεγονός ότι έτσι θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις λόγω των νομικών κωλυμάτων και των προσφυγών που αναμένεται να υποβάλλουν οι διαγωνιζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκέμβρη 2002 το σχήμα υπό τη SAIC (που μετέχουν η General Dynamics, η ITT Technologies, η Honeywell, η IBM, η Siemens, η Rafael, η Elbit, η ALTEC, ο Ομιλος Πουλιάδη και η ΔΙΕΚΑΤ) κατέθεσε οικονομική προσφορά ύψους 303 εκατ ευρώ (269 εκατ. ευρώ, χωρίς το κόστος για το leasing του συστήματος ΤΕΤΡΑ ) έναντι των 447 εκατ. ευρώ (406 εκατ. ευρώ χωρίς το κόστος για το leasing του συστήματος ΤΕΤΡΑ) που κατέθεσε η δεύτερη κοινοπραξία υπό την TRS (και μετέχουν η Raytheton, η Thales, η Control Risks, η Motorola, η Delta Singular, η Space Hellas και η Ελληνική Τεχνοδομική).

Οπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές - προφανώς για να «μετρήσουν» τις αντιδράσεις - στην περίπτωση που οι διαγωνιζόμενοι δεν έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους, λόγω έλλειψης χρόνου δεν αποκλείεται ακόμα και η ακύρωση του διαγωνισμού και να ακολουθήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες, κάνοντας χρήση του ΠΔ 284, που δίνει τη δυνατότητα στο ΥΕΘΑ να κάνει απευθείας αναθέσεις για εξοπλιστικά θέματα ή προμήθεια συστημάτων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό της σύγκρουσης συμφερόντων είναι και το πρόσφατο αίτημα του ΥΕΘΑ προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει εκείνο στην ανάθεση του έργου, σύμφωνα όμως με την αξιολόγηση των προσφορών που θα έχει κάνει το ΥΕΘΑ! Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός της ασφάλειας, ενώ ξεκίνησε από το ΥΔΤ πέρασε «για τεχνικούς λόγους» στο ΥΕΘΑ με αποτέλεσμα οι προσφορές που υποβλήθηκαν αρχικά, να ξεπεράσουν κατά 100% τον προϋπολογισμό για αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου προσφορές, που διαμορφώθηκαν στα ως άνω επίπεδα. Ο λόγος είναι ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις αξίωσαν από την κυβέρνηση - και τελικά το πέτυχαν - στο πρόγραμμα ασφαλείας να ενταχθεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός δράσεων σε επίπεδο υποδομών που θα αφορά και τη μετα-ολυμπιακή περίοδο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ