Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ αγωνίζεται για τα προβλήματα των αναπήρων του ΔΣΕ

Αποστομωτική απάντηση σε όψιμους υπερασπιστές των τραυματιών μαχητών του ΔΣΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ εξέτασε την απάντηση του Γ. Μανδίκου στον Δ. Κασιούρα, πρόεδρο της Ενωσής μας για το άρθρο του στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» της 16/1/2003:

Θεωρεί το περιεχόμενο του άρθρου του Δ. Κασιούρα σωστό, τεκμηριωμένο και στο πνεύμα του καταστατικού και των αρχών της Ενωσης.

Απορρίπτει με αποστροφή τη συκοφαντική επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου, τη θεωρεί ανάξια προσοχής και παραπέρα απάντησης.

Η ύπαρξη της Ενωσής μας «για την οποία πρώτη φορά ακούει ο Γ. Μανδίκος» δεν εξαρτάται από το αν είναι σε γνώση του ατόμου αυτού, ούτε αν το άτομο αναγνωρίζει ή όχι την ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ.

Η αναγνώρισή της έγινε με την αγωνιστική δράση της για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγωνιστών του ΔΣΕ, του Εμφυλίου γενικότερα. Σε κοινούς αγώνες με την ΠΕΑΕΑ και τις άλλες ΕΑΜογενείς Ενώσεις με διαδηλώσεις, πορείες διαμαρτυρίας, παραστάσεις και υπομνήματα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και στα πολιτικά κόμματα της Βουλής, πέτυχε τη χορήγηση πολεμικής σύνταξης σε 6.000 περίπου ανάπηρους του ΔΣΕ.

Ομως, στην προσπάθειά της να λυθεί το ζήτημα της ταυτότητας και της εξομοίωσης των αναπήρων του ΔΣΕ με τους αναπήρους άλλων πολέμων βρέθηκε αντιμέτωπη με τη διγλωσσία και τις υποσχέσεις του ΥΕΘΑ, αλλά και την εχθρική στάση της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και θυμάτων Πολέμου Ελλάδας. Στη Φ. 900α/1758/3278 της 1/3/99 σε απάντηση του τότε ΥΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλου σε σχετική επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γ. Καρατάσου, με βάση δικό μας υπόμνημα αναφέρεται:

«... η δε προοπτική της επέκτασης των ευεργετημάτων του ΑΝ 1324/49 (όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε) και στην κατηγορία αυτή των αναπήρων, είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας, η οποία με επιστολές της προς ΔΕΠΑΘΑ επισημαίνει τις δυσμενείς επιπτώσεις, που θα δημιουργηθούν σε βάρος των δικαιουμένων αναπήρων πολέμου...

Υπενθυμίζεται ότι για την εξομοίωση των αναπήρων του Εμφυλίου και για την επέκταση των ευεργετημάτων του ΑΝ 1324/49 και σε άλλες κατηγορίες αναπήρων έχει προωθηθεί σχέδιο τροπολογίας της ισχύουσας νομοθεσίας».

Το σχέδιο τροπολογίας που αναφέρει η απάντηση είναι η καραμέλα, που μας προσφέρουν οι αρμόδιοι κάθε φορά που επανερχόμαστε με υπόμνημα για το ζήτημα. Σημειώνουμε δε ότι το ίδιο σχέδιο τροπολογίας, με το οποίο πήραν ταυτότητα οι ανάπηροι του ΕΛΑΣ, το υποβάλαμε με υπόμνημά μας χωρίς να συμπεριληφθεί σε όσα πολυνομοσχέδια ψήφισε ως τώρα η Βουλή των Ελλήνων.

Τέλος, σχετικά με την απορία του Γ. Μανδίκου ότι δήθεν αρνηθήκαμε να επιδιώξουμε συνάντηση μ' αυτούς που «θέλουν να βοηθήσουν», έχουμε να πούμε τα εξής: Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ δε διαθέτει μαγική διαίσθηση, για να μαντέψει πότε θα εμφανιστεί κάποιος που θέλει να βοηθήσει. Αν, πράγματι, υπήρχε διάθεση συνεργασίας τότε έπρεπε να αποτανθούν στην ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, που υπάρχει και εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια για τα προβλήματα των αναπήρων του ΔΣΕ και έχει τα Γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας. Ολα τα άλλα λόγια ή κουβέντα είναι φλυαρία, λογοπαίγνια που δεν αρμόζουν σε συζήτηση για τέτοια προβλήματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα ζητήματα των αναπήρων του ΔΣΕ.

Το ΔΣ της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ