Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το... ενδιαφέρον για τους τραυματίες του ΔΣΕ

Μια επιστολή στο «Ρ» και η απάντηση της ΠΕΑΤΑΘ -ΔΣΕ.

Από τον κ. Γιώργο Μανδίκο στάλθηκε στην εφημερίδα μας επιστολή απάντηση σε άρθρο του Δ. Κασιούρα προέδρου της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ που σχολίαζε την πρωτοβουλία του να φτιάξει Σύλλογο Αναπήρων του ΔΣΕ, ενώ ήδη υπάρχει και λειτουργεί από τη δεκαετία του '80 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων - Θυμάτων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Η επιστολή Γ. Μανδίκου

Για να κατανοήσει ο αναγνώστης μας περί τίνος πρόκειται, ακριβώς, παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία από το γράμμα του κ. Μανδίκου, όπως ακριβώς τα διατυπώνει ο ίδιος, ώστε να κρίνουν οι αναγνώστες μας για το ύφος και το στιλ του κυρίου, που διαμαρτύρεται μάλιστα. Γράφει, λοιπόν, ο επιστολογράφος, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ Δ. Κασιούρα:

«Ο αναφερόμενος αρθρογράφος, λοιπόν, με ιστορίες για "αγρίους" αλλά και με μια ανεξήγητη εχθρότητα επιτίθεται ενάντια στην προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε τον "Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπήρων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" (έστω και όψιμα όπως ειρωνεύεται). Για να βρούνε τη θέση τους στην ιστορία, όπως όλοι οι Ελληνες ανάπηροι και οι Ανάπηροι του ΔΣΕ. Ισως οι πιο ταλαιπωρημένοι και κατατρεγμένοι αγωνιστές όλων των εποχών. Και όχι όπως τους έχει κατατάξει ο Ν.1863/89 (ΦΕΚ 204/Α/18-9-89), ως δήθεν άμαχο πληθυσμό. Και ποιος συνέταξε και ψήφισε αυτόν το ρατσιστικό νόμο που διαχωρίζει τους ανάπηρους του ΔΣΕ έναντι των υπόλοιπων αναπήρων (ως πληβείους και πατρικίους)! Και τους στερεί από κάθε αναπηρικό δικαίωμα, κύριε Κασιούρα; Σας υπενθυμίζω ότι τον συνέταξε ο "Συνασπισμός" και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση "Τζαννετάκη"...». Και συνεχίζει ο κ. Μανδίκος: «... όπως συμβαίνει συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις, ρωτάνε και τους φορείς που έχουν έννομο συμφέρον να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Και τέτοιος φορέας, όπως μας τον εμφανίζει ο κ. Κασιούρας, ήτανε η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, που χρονολογείται, όπως μας γράφει, από το 1987. Ποιες απόψεις θέσατε κύριε Κασιούρα και διαμαρτύρεστε υποκριτικά ότι παραβιάζεται ο νόμος; Διότι το Ν. 1863/89 δεν τον παραβιάζει κανένας. Οι επιτροπές κρίσεως τον εφαρμόζουν κατά γράμμα. Παραβάτες καθήκοντος έναντι των αναπήρων του ΔΣΕ είναι οι συντάκτες του νόμου και αυτοί που τον ψήφισαν. Και δεν ήσασταν και τόσο μικρός, κύριε Κασιούρα, για να μην το θυμόσαστε! Το ανιστόρητο αυτό άτομο που ακούει στο όνομα Δ. Κασιούρας, που προσπαθεί να μας διασύρει στο Πανελλήνιο με ολοσέλιδο άρθρο του στο "Ριζοσπάστη" για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε (ως ανάπηροι που είμαστε κι εμείς του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι θα διεκπεραιώσουμε αυτή την πρωτοβουλία με επιτυχία). Προφανώς ο κ. αυτός νομίζει ότι οι ανάπηροι του ΔΣΕ είναι ατομική του ιδιοκτησία. Και πως η πρωτοβουλία μας δεν ξεκινάει από αλληλεγγύη και συντροφικό ενδιαφέρον προς τους συναγωνιστές μας αναπήρους, αλλά πως τάχα, "είναι προϊόν ντιρεκτίβας, όπως γράφει, με πολύ δολερό (δολερός, σύμφωνα με το λεξικό ίσον δόλιος, πανούργος...) σκοπό". Αυτά έμαθε ο άνθρωπος, αυτά λέει...». Σε συνέχεια, περιλαβαίνει το «Ρ» γράφοντας: «... Επίσης και ο "Ριζοσπάστης" δεν πρέπει να παριστάνει το "Μοσκιό". Και να αραδιάζει με τόση ευκολία όλα αυτά τα εμπαθή φληναφήματα του κ. Κασιούρα, εναντίον μας, με το πρόσχημα πως, τάχα, απαντάει στην ενημερωτική επιστολή που στείλαμε στα κόμματα και στις Αντιστασιακές και προσφυγικές οργανώσεις...».

Παρατήρηση του «Ρ»

Πέρα από το ύφος και το στιλ που γράφει ο Γ. Μανδίκος που ο καθένας μπορεί να κρίνει, αντί άλλης απάντησης, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε υπόψη το θέμα στην ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ και παραθέτει τη συγκεκριμένη απάντηση που μας έστειλε το ΔΣ της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ ως καθ' ύλην αρμόδιο (διπλανή στήλη). Σε ό,τι μας αφορά, κι επειδή μας προκαλεί πως "ο «Ριζοσπάστης» δεν πρέπει να κάνει το Μοσκιό", μόνο δυο κουβέντες ως πολιτική απάντηση: Ολο το κείμενο -"απάντηση" του Γ. Μανδίκου δεν κάνει άλλο παρά να προσπαθεί να εξιλεώσει το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του που αρνούνται να λύσουν τα προβλήματα των μαχητών του ΔΣΕ. Αυτό μάλιστα γίνεται ολοφάνερο καθώς υποστηρίζει πως "φταίει ο νόμος" κι όχι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που κοροϊδεύουν και δε λύνουν τα προβλήματα των αγωνιστών! Αλλωστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ! Γιατί δεν τον αλλάζει; Του φταίει που δε λύθηκε από τη μόλις 3 μηνών κυβέρνηση Τζαννετάκη πριν από 14 ολόκληρα χρόνια; Δε νομίζει ότι δεν απευθύνεται σε αφελείς ο εν λόγω κύριος;


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ