Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Μομφή» στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

«Μομφή» στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεότερων Μνημείων αποτελεί η απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς ακύρωσε απόφασή της, που επέτρεπε την ανέγερση τριώροφης οικοδομής σε οικόπεδο της Ερμούπολης της Σύρου, το οποίο βρισκόταν μπροστά από κατοικία χαρακτηρισμένη ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 178/03 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 2940/01, ο οποίος προέβλεπε ότι για τον οικισμό της Ερμούπολης μπορούν να ισχύσουν αναδρομικά οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος του 1976, από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου (Αύγουστος του 2001 μέχρι την 31 Απρίλη 2002)!

Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για πρώτη φορά είχε δώσει άδεια για την κατασκευή της τριώροφης οικοδομής το 1999. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες του διατηρητέου κτιρίου προσέφυγαν στο ΣτΕ, όπου και πέτυχαν ακύρωση της απόφασης της Εφορείας το 2001, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να εφαρμοστεί το πολεοδομικό καθεστώς προεδρικού διατάγματος (ΠΔ) του 1976, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι δόμησης ΠΔ του 1989.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση, καθώς με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος μόνο η Ολομέλεια μπορεί να κρίνει αντισυνταγματική διάταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ