Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Τμηματική παράδοση με διόδια - «φωτιά»

Eurokinissi

Δόθηκε χτες το πρωί στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής Οδού από την Εθνική Οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης έως το Γέρακα, ενώ, όπως δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, που το εγκαινίασε, τη ...«λυπητερή», δηλαδή τα νέα αυξημένα κατά 50% διόδια, θα αρχίσουν να πληρώνουν όσοι τη χρησιμοποιούν από την επόμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν εξαιτίας της τμηματικής παράδοσης του έργου, αλλά και της έλλειψης επαρκών προσβάσεων, ιδιαίτερα σε κάποιους από τους κόμβους που δόθηκαν χτες στην κυκλοφορία. Ως αδύνατα σημεία εντοπίζονται ο κόμβος της Μεταμόρφωσης στο ύψος της Εθνικής Οδού, όπου η βόρεια έξοδος έχει κατασκευαστεί σε μία λωρίδα και δεν επαρκεί, αλλά και ο κόμβος με τη λεωφόρο Πεντέλης, η οποία δεν έχει διαπλατυνθεί. Επίσης, σε μήκος 2,5 περίπου χιλιομέτρων στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας, όπου εκτελούνται τα έργα για το μετρό, η κίνηση θα γίνεται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το τμήμα, μάλιστα, αυτό θα παραδοθεί τελευταίο το Μάρτη του 2004, ενώ μέχρι το τέλος του 2003 αναμένεται να παραδοθούν τα τμήματα Ελευσίνα - Εθνική Οδός και Δυτική Περιφερειακή Υμηττού.

Το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένος ο οδικός άξονας και ότι το κόστος του «φούσκωσε» από τις τεράστιες υπερβάσεις και ήδη έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δρχ. δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να παραχωρήσει ως «μπόνους» στους εργολάβους το δικαίωμα είσπραξης των διοδίων, τα οποία μάλιστα από την επόμενη Παρασκευή θα είναι αυξημένα κατά 50%, ενώ θα λειτουργούν και πέντε νέοι σταθμοί πληρωμής στους ανισόπεδους κόμβους Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Κύμης, Κηφισίας και Πεντέλης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα διόδια για τα ΙΧ από 1,20 ευρώ που τιμώνται σήμερα θα αυξηθούν σε 1,80 ευρώ, ενώ για τους κατόχους «έξυπνης κάρτας» θα είναι 1,50 ευρώ. Για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα πομποδέκτη, τα διόδια θα είναι 1,50 ευρώ για 30 διαδρομές το μήνα, 1,20 ευρώ για 30 έως 50 διαδρομές το μήνα και 0,90 ευρώ για τους ελάχιστους που θα χρησιμοποιούν το δρόμο πάνω από 50 φορές το μήνα.

Η υπουργός δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να διαφοροποιηθεί το σύστημα και να λαμβάνεται υπόψη στην τιμή του διοδίου η απόσταση που καλύπτει ένας οδηγός και η συχνότητα χρήσης του δρόμου, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δε θα πρέπει να ανατρέπει το χαρακτήρα του ως δρόμου ταχείας κυκλοφορίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ