Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Ούτε τα έξοδα μιας κηδείας...

Σε πείσμα της κυβέρνησης και όλων εκείνων που επιχειρούν να διχάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών υπαλλήλων το τελευταίο διάστημα, οι πυροσβέστες ύψωσαν για άλλη μια φορά χτες τη φωνή τους. Διαμαρτυρόμενοι για το συνεχιζόμενο εμπαιγμό που ζουν καθημερινά, αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε χτες τη Βουλή και μοίρασε σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Βέβαια η επίλυσή τους παραπέμπεται για... μετά τις εκλογές, όμως χωρίς το δικό τους αγώνα, όπως συνειδητοποιούν και οι ίδιοι, ελάχιστα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα και τότε.

Η χτεσινή διαμαρτυρία οργανώθηκε από την Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής, γιατί, όπως είπε και ο πρόεδρός της Ι. Λεόντειος, οι πυροσβέστες δεν μπορούν να ανεχθούν τον εμπαιγμό. «Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε ο ίδιος, από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται η ωραιοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στις υπηρεσίες, ενώ έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στις τσέπες των πυροσβεστών ρέει άφθονο χρήμα. Αυτό, είναι ψέμα, είπε, και εξήγησε ότι από τις ρυθμίσεις για τις μισθολογικές προαγωγές ευνοούνται κυρίως οι ανώτατοι αξιωματικοί. Στην πραγματικότητα όμως, η κυβέρνηση ούτε ενισχύει οικονομικά τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, ούτε ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα έξοδα κηδείας για τα θύματα των συναδέλφων μας, δεν τα καλύπτει το υπουργείο. Οταν διαμαρτυρηθήκαμε για δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις πήραμε την απίστευτη απάντηση ότι γίνεται ακόμα η ΕΔΕ ή ότι θα δοθούν τα χρήματα όταν συγκεντρωθούν στο ΚΨΜ».

Οι ρυθμίσεις για τις μισθολογικές προαγωγές που προωθεί η κυβέρνηση, όπως μας είπαν, εντάσσονται στη γνωστή προεκλογική τακτική της, η οποία ταυτόχρονα επιχειρεί να διχάσει τους συνδικαλιστές και να τους αποπροσανατολίσει από τον ενωτικό τους αγώνα. Με την τακτική της, επίσης, να βελτιώνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια μόνο τους μισθούς μιας μικρής ελίτ ανώτατων αξιωματικών, αποσκοπεί στη διαμόρφωση πειθήνιων εκτελεστικών οργάνων - αξιωματικών, που δήθεν θα διαθέτουν το επιβαλλόμενο «κύρος» για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι πυροσβέστες διαμαρτυρήθηκαν και πάλι επειδή δεν αναγνωρίζεται το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, ζήτησαν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, έθεσαν θέματα εκδημοκρατισμού των υπηρεσιών και της υπηρεσιακής ζωής κλπ.

Στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή συνάντησαν το βουλευτή Αχιλλέα Κανταρτζή και το μέλος της ΚΕ Γιάννη Νάκη υπεύθυνο του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας, στους οποίους επέδωσαν και το ψήφισμα. Ο Αχιλ. Κανταρτζής καταδίκασε την παροχολογία που απευθύνεται στα Σώματα Ασφαλείας και σημείωσε ότι αν ήθελε η κυβέρνηση να βελτιώσει τα οικονομικά του προσωπικού τους, είχε όλα τα χρονικά περιθώρια να το πράξει, πριν διαλυθεί η Βουλή για τις πρόωρες εκλογές. Χαρακτήρισε προεκλογικό τέχνασμα την τροπολογία για τις μισθολογικές αυξήσεις και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μετώπου με τους άλλους εργαζόμενους. Από την πλευρά του ο Γ. Νάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το χαρακτήρα του λεγόμενου ενιαίου μισθολογίου και την προοπτική διεκδίκησης ενός ιδιαίτερου μισθολογίου για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ