Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΕΙΝΗ ΞΑΝΘΗ
Ξεχασμένοι, δίνουν τη μάχη της επιβίωσης

Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης και συζήτησε μαζί τους τα καθημερινά τους προβλήματα

Ξεχασμένοι, στην ορεινή Ξάνθη, καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Οι κάτοικοι του Δήμου Εχίνου, ήδη χτυπημένοι στο εισόδημα από την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τους κινδύνους που καραδοκούν, εξαιτίας του ακατάλληλου νερού και των συσσωρευμένων σκουπιδιών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει τους πόρους για τα αναγκαία έργα. Κοντά στους κατοίκους βρέθηκε κλιμάκιο στελεχών της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ.

Οι 3.000 κάτοικοι στο χωριό Κένταυρος, αλλά και οι κάτοικοι των χωριών Μύκης και Σμίνθης του Δήμου Εχίνου, εξακολουθούν εδώ και μήνες να υδροδοτούνται με ακατάλληλο νερό. Οι επιστήμονες συνιστούν στους κατοίκους να βράζουν το νερό που πρόκειται να πιουν ή να χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα, αφού δε γίνεται η αναγκαία χλωρίωση.

Οπως κατήγγειλε ο Δήμαρχος Εχίνου Ντουκεντζή Μουτζαχήτ, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια μικρή δαπάνη που δεν ξεπερνά το ποσό των 40 εκ. δραχμών. Από τις 58 δεξαμενές του Δήμου, που είναι πολύ παλιές, γίνεται χλωρίωση μόνο στις 8 και σε αυτές ούτε καν μία φορά το χρόνο. Στον Κένταυρο είναι απαραίτητη η δημιουργία δεξαμενής 300 κυβικών, (αντί των 4 μικρών και πεπαλαιωμένων) για την κατασκευή της οποίας απαιτούνται 100.000 ευρώ. Επίσης, απαιτείται η κατασκευή συστήματος υδρομάστευσης και η τοποθέτηση υδρομετρητών σε ένα συνολικό δίκτυο 15 χιλιομέτρων.

Οξυμένο είναι το πρόβλημα και με την αποκομιδή των σκουπιδιών. Σήμερα υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου 50 σκουπιδότοποι. Το απορριμματοφόρο περνά μόνο δύο φορές τη βδομάδα. Διεκδικούν τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου προς την Ξάνθη. Αλλά και τη δημιουργία μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω ζητούν επιτέλους να προχωρήσει η διάνοιξη του δρόμου για την Ξάνθη, μέσω Κιμμερίων. Εργο που θα συντομεύσει τη διαδρομή κατά 10 χιλιόμετρα και θα κάνει πιο εύκολη και ασφαλή την πρόσβαση στα ορεινά χωριά τους.

Οι κάτοικοι κατανοούν το αγωνιστικό κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ, το Κόμμα που βρίσκεται σταθερά δίπλα τους, ενεργός συμπαραστάτης. Στη συζήτηση, ειδικά στον Κένταυρο, αναγνωρίζουν ότι πολλά από τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, οφείλονται και στην επίμονη παρέμβαση του ΚΚΕ, όπως π.χ. το καινούριο Δημοτικό Σχολείο.

Και δηλώνουν πως η στήριξη στο ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για τα συμφέροντα του λαού. «Το ΚΚΕ πρέπει να βγει πιο ενισχυμένο στις προσεχείς εκλογές. Οχι μόνο για το χωριό μας αλλά για όλους τους εργαζόμενους, εργάτες, κτηνοτρόφους, συνταξιούχους, για τη νεολαία, ιδιαίτερα για τη μόρφωση, για την Παιδεία, για την Υγεία. Ο τόπος χρειάζεται μια λαϊκή εξουσία που να εφαρμόσει λαϊκή οικονομία. Αυτό πρέπει να το χωνέψουμε όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι», ανέφερε ο Μεμέτ Εφένδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ