Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέος διπλωματικός γύρος με πολλά «μέτωπα»

Ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου και η ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ είναι τα νέα σημεία τριβής των ΗΠΑ με Ρωσία - Γερμανία - Γαλλία

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι Αμερικανοί επιτελείς σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την άμεση και ολική άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η πώληση του ιρακινού πετρελαίου. Προς το παρόν, πάντως, η Ουάσιγκτον καλείται να πληρώσει τις εισαγωγές βενζίνης που αναγκαστικά γίνονται για να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες του Ιράκ και αποπειράται, μέσω της διπλωματικής οδού, να προσελκύσει εθελοντές για την κάλυψη των αναγκών της ανάπτυξης μιας στρατιωτικής πολυεθνικής «ειρηνευτικής δύναμης», η οποία, όμως, θα υπάγεται στην ίδια και όχι στον ΟΗΕ.

«Εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, το Ιράκ πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξάγει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, αλλά το ζήτημα είναι ποιος είναι νομικά υπεύθυνος να υπογράψει τα συμβόλαια εξαγωγής του, προκειμένου να αποφέρουν έσοδα». Αυτό υποστήριζε, με νόημα, σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο πρώην διευθυντής της ιρακινής πετρελαιοβιομηχανίας, που τελικά, μετά από έντονες αμερικανο-ιρακινές τριβές, ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Πετρελαίου.

Ο Θαμίρ Αμάς Γκχαντχμπάν δήλωνε ότι προς το παρόν, για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες, θα γίνουν εισαγωγές βενζίνης και αερίου στο Ιράκ από τις γειτονικές αραβικές χώρες, τις οποίες θα πληρώσουν οι ΗΠΑ. Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, το «Ρόιτερς», επικαλούμενο επιστολές που ανταλλάχτηκαν πρόσφατα ανάμεσα σε βουλευτές και επιτελείς του αμερικανικού στρατού, αποκαλύπτει ότι η πολυεθνική «Χάλιμπαρτον», της οποίας διευθυντής μέχρι το 2000 ήταν ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, θα αναλάβει, τελικά, πολύ μεγαλύτερο έργο, από ό,τι φαίνεται, στην ιρακινή πετρελαιοβιομηχανία, καθώς εκτός από τις επιδιορθώσεις, θα επιφορτιστεί με τη λειτουργία πετρελαιοπηγών και τη διανομή του ιρακινού πετρελαίου, εξασφαλίζοντας, φυσικά, πολύ μεγαλύτερα κέρδη.


Associated Press

Προκειμένου να πετύχει μια ευνοϊκή λήξη του αδιεξόδου με το ιρακινό πετρέλαιο, η Ουάσιγκτον αποστέλλει, εκ νέου, απεσταλμένο σε Μόσχα και Βερολίνο, για να εκμαιεύσει τη συναίνεσή τους στην άμεση και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, οι οποίες ορίζουν το υπάρχον νομικό καθεστώς εξαγωγής του ιρακινού πετρελαίου. Γερμανοί, Γάλλοι και Ρώσοι αξιωματούχοι, πάντως, δήλωναν έτοιμοι για διάλογο, αλλά επέμεναν ότι θα μπορούσαν να συναινέσουν μόνο σε μερική και προσωρινή αναστολή των κυρώσεων, καθώς για να αρθούν, θα πρέπει ο ΟΗΕ να αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να γίνει το πεδίο αντιπαράθεσης και για το θέμα της ανάπτυξης πολυεθνικής στρατιωτικής «ειρηνευτικής» δύναμης. Η Ουάσιγκτον φέρεται να ετοιμάζεται να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετική πρόταση, η οποία θα αποδίδει στον Οργανισμό «σοβαρό ρόλο», όπως διαβεβαίωναν, χτες και ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Αυστραλό ομόλογό του που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, αλλά όχι το γενικό πρόσταγμα της δύναμης αυτής. Η Γερμανία, ήδη, απέρριψε την πολωνική πρόταση να συμμετάσχει (υπό πολωνικό πρόσταγμα) στη στρατιωτική φύλαξη μιας από τις ζώνες που θα δημιουργηθούν στο Ιράκ, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στο Ιράκ. Ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία». Προς το παρόν, σήμερα, στο Λονδίνο αρχίζει σύσκεψη για τη χάραξη των «στρατιωτικών ζωνών ασφαλείας» στο Ιράκ.

Χολέρα και συγκρούσεις

Επιδημία χολέρας απειλεί το Νότιο Ιράκ προειδοποίησε, χτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μόνο την Τρίτη καταγράφηκαν 17 κρούσματα στην περιοχή της Βασόρας, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου της πόλης αναφέρουν ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, διάρροιας και αφυδάτωσης, κυρίως μικρών παιδιών. Ο ΠΟΥ κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους τοπικούς αξιωματούχους υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και τον βρετανικό στρατό που ελέγχει την περιοχή, ζητώντας να αποκατασταθούν, το συντομότερο δυνατό, το υδροδοτικό και το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς. Ο ΠΟΥ υπονόησε ότι οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν επιδείξει την πρέπουσα εγρήγορση.

Την ίδια στιγμή, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε Αραβες και Κούρδους, βορείως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Αραβες άνοιξαν πυρ κατά Κούρδων που μετακινούνταν οδικώς προς το Κιρκούκ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μάχη κοντά στην πόλη Χαλίς, 40 χλμ από τη Βαγδάτη, και να σκοτωθούν 3 άτομα. Αμερικανικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή, αλλά δε φαίνεται να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος δήλωνε ότι «δε γνωρίζει τίποτε για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν», μετά τη δημοσιοποίηση μιας κασέτας με φωνητικό μήνυμα που φέρεται να είναι δικό του, στο οποίο εκτός από πρόσφατες αναφορές σε γεγονότα, καλείται ο ιρακινός λαός να αντισταθεί. Η κασέτα παραδόθηκε από αγνώστους σε δημοσιογράφους της αυστραλέζικής εφημερίδας «Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ» που βρίσκονται στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ