Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη, το φως που καίει

ΡΩΜΗ-ΑΒΑΝΑ-ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Με επιστολή προς τον Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης του Μετώπου Σαντινίστας (FSLN), Ντανιέλ Ορτέγκα, καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της Κούβας «από τους εχθρούς της ανθρωπότητας, τις Ηνωμένες Πολιτείες». Δηλώνει «τη χωρίς όρους προσχώρηση στο μέτωπο υπεράσπισης της κουβανικής επανάστασης» και στο πλευρό του κουβανικού λαού, «που αποτελούν σύμβολο αξιοπρέπειας αλλά και ελπίδας για τους λαούς που είναι θύματα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής καταπίεσης από τους καπιταλιστές αλλά και των επιθέσεων εκ μέρους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Ομως, το μέτωπο αλληλεγγύης προς την Κούβα φουντώνει, εγείροντας τις συνειδήσεις. Χτες, στη Ρώμη έγινε διαδήλωση από πολλές οργανώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Νησί της Επανάστασης, σύμφωνα με το «Prensa Latina». Με κουβανικές σημαίες, φωτογραφίες του Τσε και φωνάζοντας «είμαστε με την Κούβα» και «Φιντέλ, είμαστε μαζί σου» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κουβανική πρεσβεία στη Ρώμη, στην πρώτη, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, εκδήλωση στήριξης και συμπαράστασης της Κούβας, στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης που ήδη έχει σχεδιαστεί.

Την ίδια στιγμή, η φωτιά της αλληλεγγύης συνεχίζει να εξαπλώνεται ανάμεσα στους διανοούμενους και στους καλλιτέχνες, με αιχμή την προσπάθεια δημιουργίας «ασπίδας προστασίας», με τη στήριξή τους, της Κούβας και την καταδίκη των επιθετικών ενεργειών των ΗΠΑ. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν την 1η του Μάη ο Μεξικανός κοινωνιολόγος και ερευνητής Πάμπλο Γκονσάλες Κασανόβα ανέγνωσε ενώπιον περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου Κουβανών την κοινή διακήρυξη των 165 διανοουμένων και καλλιτεχνών «προς τη συνείδηση του κόσμου».

Μέχρι χτες το μεσημέρι, πάντα ώρα Κούβας, οι υπογραφές είχαν φτάσει τις 1.225 και ανάμεσα στους νέους υπογράφοντες μπορεί κανείς να διακρίνει τον διευθυντή της Le Monde Diplomatique, Ιγνάσιο Ραμονέ, τους Αργεντίνους κινηματογραφιστές Ελισέο Σουμπιέλα και Φερνάντο Μπίρι, τους συνθέτες Αλεχάντρο Φίλχο από το Μεξικό και Βικτόρ Βικτόρ από τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Πέδρο Ριβέρα, κινηματογραφιστή και σεναριογράφο, και τον Μανουέλ Ορέστες Νιέτο, ποιητή από τον Παναμά, και την ποιήτρια της επανάστασης της Νικαράγουας, Τζιοκόντα Μπέλι. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συγγραφέας και εκδότης Τζέφρεϊ Φοξ, από τη Νότια Αφρική ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές εν ζωή, ο Ντένις Μπρούτους, ο Ιρακινός συγγραφέας και διανοούμενος dr. Γκχανέμ Χαμντούν, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων από την Αργεντινή Κάρλος Μαριανίδης... και η συμπαράταξη των διανοουμένων και καλλιτεχνών συνεχίζεται.

Τέλος, στη Μαδρίτη, οι συντελεστές του Λαϊκού Θεάτρου La Barraca απέστειλαν μήνυμα προς τους συμπατριώτες τους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπου δηλώνουν την υποστήριξή τους στην Κούβα, «που εδώ και 44 χρόνια έχει κατορθώσει να υπερασπιστεί την επανάσταση ενάντια σε τρομοκρατικές ενέργειες, πράξεις υπονόμευσης, βρώμικο πόλεμο, βιολογικό πόλεμο με ιούς και ασθένειες, απόπειρες δολοφονίας, οικονομικό εμπάργκο όλες ενορχηστρωμένες από τις ΗΠΑ, και τώρα ενάντια σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης. Η αντίσταση του κουβανικού λαού δεν κάμπτεται και η δουλιά και η αξιοπρέπεια δεν μπορούν να αποσιωπηθούν παντοτινά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τον Φιντέλ Κάστρο (2017-05-02 00:00:00.0)
Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» (2015-05-02 00:00:00.0)
Ορόσημο για την επανάσταση στην Κούβα (2012-07-27 00:00:00.0)
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο χώρο του Φεστιβάλ (2006-09-12 00:00:00.0)
Πηγή έμπνευσης και ελπίδας το παράδειγμα του κουβανικού λαού (2006-05-05 00:00:00.0)
Με όπλο την αλληλεγγύη (2003-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ