Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναζητώντας τη νέα (αν)ισορροπία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ανταλλαγές «φιλοφρονήσεων» ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Τουρκίας συνεχίστηκαν χτες, με τους Αμερικανούς να αξιώνουν υποταγή και τους Τούρκους να επιμένουν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν.

Στις προχτεσινές δηλώσεις του (πάλαι ποτέ σφοδρού υποστηρικτή των τουρκικών θέσεων) Πολ Γούλφοβιτς στο «CNN Turk» με τις οποίες κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι «έκανε λάθος που δεν ήρε πύλας στον στρατό των ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ», ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε χτες ότι «η Τουρκία από την αρχή δεν έκανε λάθη, και έκανε όλα τα αναγκαία βήματα με κάθε ειλικρίνεια».

Αλλά τη... σκυτάλη από τον Γούλφοβιτς παρέλαβε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ίδιο τηλεοπτικό δίαυλο, επέμεινε στη ρητορική περί «τουρκικών λαθών» και ξεκαθάρισε ότι η τουρκική άρνηση να διέλθουν αμερικανικά στρατεύματα από τουρκικό έδαφος «άφησε σημάδι στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας». Επανέλαβε σχεδόν αυτολεξεί τις αναμονές των Αμερικανών όπως τις διατύπωσε ο Γούλφοβιτς: «Ας ελπίσουμε ότι η Τουρκία θα πει, κάναμε λάθος, αλλά τώρα ξέρουμε. Ας δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς», είχε πει ο Γούλφοβιτς και επανέλαβε ο Γκρόσμαν.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ είδε «θετικές ενδείξεις» στις δηλώσεις Γούλφοβιτς -- στην πραγματικότητα, έδειξε να αναγνωρίζει απλώς τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα πως ο νέος... γείτονάς της είναι οι ΗΠΑ (τι άλλο θα είναι το Ιράκ πέρα από αμερικανικό προτεκτοράτο;) και ότι η οικονομική της σταθερότητα, ανάπτυξη ή κατάρρευση θα εξαρτηθεί από το τι θα πουν οι Αμερικανοί στο ΔΝΤ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ