Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Το αδιέξοδο όσον αφορά στην πολύκροτη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» ήταν αναμενόμενο εξ αρχής και δεδομένο, όμως οι πιέσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν ειδικά υπό το πρίσμα της συνάντησης Μπους-Μπλερ, στο πολύπαθο Μπέλφαστ, μεσούντος του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, απαιτούν λύση...

«Μόνον η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της "Μεγάλης Παρασκευής" θα καταστήσει εφικτή την οριστική παράδοση των όπλων από τον IRA». Αυτό αναφέρεται στη δεύτερη και διευκρινιστική ανακοίνωση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του ΙRΑ, που επιδόθηκε το βράδυ της Τρίτης σε Λονδίνο και Δουβλίνο, όπου αναφέρεται επίσης ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας βαραίνει αποκλειστικά τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Κατά το βρετανικό BBC, ο IRA υπεραμύνθηκε των εξηγήσεων που έδωσε ο επικεφαλής του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, σχετικά με την αρχική του ανακοίνωση, της 13ης του Απρίλη, περί προσήλωσης στην ειρήνευση. Σύμφωνα με τον ΙRΑ, οι δηλώσεις του επικεφαλής της πολιτικής του πτέρυγας αντικατοπτρίζουν πλήρως τις θέσεις της οργάνωσης.

Η ρητή δέσμευση του Τζέρι Ανταμς ότι ο IRA δεν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν την «παγωμένη» ειρηνευτική διαδικασία ήρθε κατόπιν των ισχυρών πιέσεων του Τόνι Μπλερ προς τον ΙRΑ να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, δίνοντας διευκρινίσεις επί της ανακοίνωσής του.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία δεν μπορούν να διεξαχθούν λόγω της άρνησης του IRA να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές του προθέσεις. Μετά τις διευκρινίσεις του ΙRΑ αναμένεται συνέντευξη Τύπου του Τζέρι Ανταμς...

Ομως, οι προτεστάντες, ο έτερος πόλος των ταραχών που ταλανίζουν το Ολστερ επί δεκαετίες, έσπευσαν να προλάβουν, δηλώνοντας ότι δεν είναι αρκετό αυτό και ότι ο ΙRΑ πρέπει «σαφέστατα να αποκηρύξει τη βία διά παντός». Εκ μέρους του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, του UUP, ο ηγέτης και μέχρι πρότινος εκτελών χρέη πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Τριμπλ, με τις δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι εξακολουθεί να αρνείται τη συμμετοχή του κόμματός του στην κοινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «οι προτεστάντες θέλουν εγγυήσεις για την ειρήνευση πριν συμμετάσχουν στην αναβίωση της τοπικής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ