Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δικάζουν συνδικαλιστή σαν «τρομοκράτη»

Στο εδώλιο σήμερα ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», γιατί υπερασπίστηκε ναυτεργάτες ενάντια σε δουλέμπορους

Η κυβερνητική κατεύθυνση για την πάταξη των «τρομοκρατών» συνδικαλιστών, που διαταράσσουν με τον αγώνα τους την ασυδοσία των εφοπλιστών και των πλοκαμιών τους, όπως είναι οι δουλέμποροι ναυτιλιακοί πράκτορες, τίθεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Στο εδώλιο αυτού του δικαστηρίου θα συρθεί σήμερα το πρωί ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και γνωστός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας για την πρωτοπόρα συνδικαλιστική του δράση στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, επειδή συνεχίζει να τολμά να πηγαίνει κόντρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ο συνδικαλιστής θα δικαστεί, με βάση τον «τρομονόμο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το «έγκλημα», και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, που διέπραξε είναι ότι ως πρόεδρος του σωματείου του υπερασπίστηκε συναδέλφους του ναυτεργάτες που έπεσαν στα δίχτυα των δουλεμπόρων, ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους στο μεροκάματο.

Ο τρόπος που στήθηκε αυτή η δίκη είναι άκρως αποκαλυπτικός και δεν μπορεί παρά να προκαλεί σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, ανατριχίλα, οργή και βέβαια ανησυχία για το μέλλον των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών.

Το Σεπτέμβρη του 1999, οι Νίκος Χαρουπάκης και Παντελής Μάλλης κατήγγειλαν στο συνδικαλιστή ότι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης απότακτος λιμενικός και νυν ναυτιλιακός πράκτορας, είχε πάρει από τον Μάλλη, προκειμένου να του βγάλει δίπλωμα λοστρόμου, 80.000 δραχμές και στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000 δρχ. Ο ναυτεργάτης δε δέχτηκε να δώσει και τα υπόλοιπα και ζήτησε από τον πράκτορα πίσω τις 80.000. Ο Κωνσταντινίδης δεν έδινε τα χρήματα και ο Μάλλης ζήτησε την παρέμβαση του σωματείου. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτεργάτες στο γραφείο του Κωνσταντινίδη και του είπε ότι αν δεν επιστρέψει τα χρήματα θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντινίδης και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για δουλεμπορία σε βάρος ναυτεργατών, όμως ουδέποτε...«ενοχλήθηκε» από τις αρχές. Το αποτέλεσμα ήταν ο πράκτορας να δώσει μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες να καταθέσει από πάνω μήνυση στον συνδικαλιστή λέγοντας ότι του απέσπασε με βία την επιταγή!

Ο ανακριτής Παναγιώτης Αθανασόπουλος στις 19 Μάρτη 2001 κάλεσε τον Γ. Μανουσογιαννάκη, και του ανακοίνωσε ότι ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα του επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και καταβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 δραχμών! Ο ανακριτής, αλλά και κατόπιν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο απέρριψε αμετάκλητα την προσφυγή του συνδικαλιστή για την άρση των περιοριστικών όρων, αγνόησαν επιδεικτικά ότι ο Γιώργος Καβαλιέρης μοναδικός μάρτυρας του πράκτορα, στην κατ' αντιπαράσταση με τον Κωνσταντινίδη ένορκη εξέτασή του, όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο Κωνσταντινίδης, αλλά είπε ότι ο πράκτορας του υποσχέθηκε δουλιά στην εταιρία του Παναγόπουλου, προκειμένου να καταθέσει ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης απείλησε και χτύπησε τον πράκτορα στο γραφείο του!

Η Παμπειραϊκή Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη καταγγέλλει τη δικαστική δίωξη σε βάρος του συνδικαλιστή και επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η πρακτική των δικαστικών διώξεων σε βάρος, συνδικαλιστών, με προφανή στόχο να τρομοκρατούνται οι εργαζόμενοι και να αποτρέπονται από το να προασπίζουν τα δικαιώματά τους. Συνεχίζεται η πρακτική της ποινικοποίησης των αγώνων και των πολιτικών διώξεων. Πρόκειται για πρακτική, που εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης για ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και που σηματοδοτεί άκρως επικίνδυνες επιλογές για τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες». Η Επιτροπή απαιτεί να σταματήσει άμεσα η δικαστική και πολιτική δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ