Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το «Σύνδρομο του Κόλπου» μετανάστευσε

Associated Press

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Απίστευτα» επίπεδα ουρανίου βρέθηκαν στους οργανισμούς των Αφγανών που δέχτηκαν να εξεταστούν από ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών: Εως και 400 φορές πάνω από τα επίπεδα των βετεράνων του πολέμου του Περσικού Κόλπου του 1991!..

«Οι δότες παρουσίασαν συγκέντρωση τοξικών και ραδιενεργών ισοτόπων ουρανίου από 100 έως 400 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των βετεράνων του Κόλπου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Ασαφ Ντουράκοβιτς, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με εκείνα των Αμερικανών στρατιωτών που πάσχουν από το λεγόμενο «Σύνδρομο του Κόλπου». Ο γιατρός, πάντως, δηλώνει ότι δε βρήκε δείγματα απεμπλουτισμένου ουρανίου - πράγμα που ίσως οφείλεται στο γεγονός πως στον πόλεμο του Αφγανιστάν χρησιμοποιήθηκαν νέα ραδιενεργά όπλα.

Ο δρ Ντουράκοβιτς, πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, άφησε το στράτευμα για να ασχοληθεί με την ιατρική και είναι σήμερα επικεφαλής του Κέντρου Ιατρικής Ερευνας για το Ουράνιο (UMRC), το οποίο έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον. Εστειλε το Μάη του 2002 μια ομάδα γιατρών στο Αφγανιστάν για να εξετάσουν πολίτες και χτες ανακοίνωσε τα ευρήματα της αποστολής εκείνης.

Το UMRC αναφέρει πως «η ανεξάρτητη παρακολούθηση των τύπων των όπλων και των φορέων τους καταδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκαν κεφαλές με ουράνιο και άλλα ραδιενεργά όπλα». Στη Νανγκαρχάρ, προσθέτει - όπου είχαν σημειωθεί μαζικοί βομβαρδισμοί με θερμοβαρικές βόμβες και ειδικές βόμβες που είχαν σχεδιαστεί ώστε να πλήττουν σπηλιές βαθιά μέσα στο έδαφος -«εκατοντάδες» άνθρωποι πάσχουν από ασθένειες ανάλογες με εκείνες των βετεράνων του Κόλπου στις ΗΠΑ, «ενδεχομένως επειδή εισέπνευσαν σκόνη που περιείχε ουράνιο». Από το δείγμα 17 Αφγανών, των οποίων εξετάστηκε η κατάσταση με βάση δείγματα ούρων, δεν υπήρξε ούτε μία εξαίρεση. Το συμπέρασμα του Κέντρου είναι ότι το Αφγανιστάν «αντιμετωπίζει έναν τρομακτικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία... Ολες οι επόμενες γενεές κινδυνεύουν».

  • Τρία χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν είχαν κάμψει την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν, η χώρα απέκτησε και πάλι την «πρώτη θέση στον κόσμο» στην παραγωγή της βάσης της ηρωίνης με 3.400 τόνους ετησίως, σύμφωνα με τον Σαντίπ Τσόουλα, επικεφαλής του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα του ΟΗΕ. Ο Τσόουλα εκτιμά τα έσοδα του Αφγανιστάν από το όπιο σε 20% του ΑΕΠ της χώρας...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ