Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - ΧΙΛΗ - ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Διαδηλώσεις και κοινωνική αναστάτωση

ΚΟΥΣΚΟ-ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ-ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Στο πόδι με κάθε αφορμή οι λαοί της Λατινικής Αμερικής καθώς οι αιτίες κοινές, η μοίρα κοινή και τα προβλήματα συγκεκριμένα και περισσεύουν. Στο προσκήνιο αυτή τη φορά, τρεις χώρες. Το Περού, η Χιλή και η Ουρουγουάη.

Το Περού σείεται τις τελευταίες βδομάδες από τις διαδηλώσεις των εργαζομένων κατά της οικονομικής πολιτικής και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του Προέδρου Αλεχάνδρο Τολέδο, αλλά και των αγροτών και ιθαγενών καλλιεργητών κόκας, που αρνούνται κατηγορηματικά την καταστροφή των καλλιεργειών τους, μία παράδοση δεκάδων αιώνων, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολυήμερη πορεία, εισβάλλοντας τις προηγούμενες βδομάδες στην πρωτεύουσα, Λίμα.

Στο Κούσκο, την αρχαία πρωτεύουσα των Ινκας, όπου σήμερα αρχίζει η Σύνοδος της Ομάδας του Ρίο, δηλαδή των Προέδρων 19 χωρών της Λατινικής Αμερικής, μεταφέρθηκαν από την Τετάρτη οι διαδηλώσεις. Η πόλη-μνημείο όμως αστυνομοκρατείται ενώ έχει κληθεί και ο στρατός να παράσχει την υποστήριξή του για τη φύλαξη της πόλης κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Πάνοπλες αστυνομικές και ειδικές δυνάμεις φρουρούν ήδη το αεροδρόμιο, όλα τα κυβερνητικά κτίρια καθώς και τα κεντρικά σημεία της πόλης. Απέκλεισαν τους διαδηλωτές - κυρίως απεργούς δασκάλους που απεργούν από τις 12 του Μάη απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους και περισσότερα χρήματα για την Παιδεία, αλλά και οδηγούς λεωφορείων, που από την Τετάρτη απεργούν και αυτοί - να συνεχίσουν την πορεία τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να κάνουν τους διαδηλωτές να οπισθοχωρήσουν και να μην εισέλθουν στην κεντρική πλατεία, την Plaza de Armas. Σε άλλο σημείο της πόλης η αστυνομία συνέλαβε 17 απεργούς που προσπάθησαν να αποκλείσουν οδική αρτηρία.

«Η σύνοδος είναι μία φάρσα», θα τονίσει ο επικεφαλής της Ενωσης Δασκάλων, Φλορένσιο Χουράδο, μιλώντας κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης, και θα προσθέσει: «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου».

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία-απάντηση στην ομιλία προς το έθνος του Προέδρου Ρικάρντο Λάγκος. Παράλληλα, την ώρα που ο Λάγκος μιλούσε στο τοπικό Κοινοβούλιο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, Βαλπαράισο, τονίζοντας ότι η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση της τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των σκανδάλων με τις οικονομικές ατασθαλίες από μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού φίλου του Λάγκος και πρώην υπουργού Δημοσίων Εργων, Κάρλος Κρους - σκάνδαλα και ατασθαλίες σχετικά με τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων της οικονομίας - άλλη μία διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη. Εντούτοις, η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο τοπικό Κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί ήταν ιδιαίτερα βίαιοι και έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να τους διαλύσουν.

Τέλος, χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβίδεο, αναζητώντας την πλήρη αλήθεια για τους αριστερούς που απήχθησαν κι έκτοτε θεωρούνται νεκροί κατά τη διάρκεια της χούντας 1973-'85... Η διαδήλωση οργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων και συγγενείς των αγνοουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ