Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόμα του λύκου η Κούβα

Απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κούβα, την ανεργία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«... καθαρά λέμε, για να καταργηθεί η ανεργία, σημαίνει ότι έχεις άλλο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς. Με ιδιοκτησία καπιταλιστική στα μέσα παραγωγής, με οικονομία που το κεντρί της είναι το κέρδος, η τάση θα είναι να αυξάνεται...».
«... καθαρά λέμε, για να καταργηθεί η ανεργία, σημαίνει ότι έχεις άλλο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς. Με ιδιοκτησία καπιταλιστική στα μέσα παραγωγής, με οικονομία που το κεντρί της είναι το κέρδος, η τάση θα είναι να αυξάνεται...».
Σε ερώτηση για την Κούβα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Οι 3 που εκτελέστηκαν στην Κούβα ήταν αποδεδειγμένα πράκτορες των Αμερικανών. Εάν τους εκτελούσαν για λόγους ιδεολογικών διαφορών, θα ήμασταν κι εμείς αντίθετοι, αυτές δε λύνονται με εκτελέσεις, λύνονται με σύγκρουση, με αντιπαράθεση. Οι άνθρωποι ήταν αποδεδειγμένα πράκτορες των ΗΠΑ και μάλιστα επί πληρωμή. Και ετοίμαζαν προβοκάτσιες με πειρατείες πλοίων, για να προκληθεί αναταραχή και να δικαιολογηθεί στρατιωτική επέμβαση. Θα πρέπει όμως να δεις και τις συγκεκριμένες συνθήκες. Στην Ελλάδα στην κατοχή εκτελούσαν τους μαυραγορίτες οι απλοί άνθρωποι, σήμερα δεν έχει σκεφτεί κανείς να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι και η στιγμή. Η Κούβα τώρα είναι στο στόμα του λύκου, με το Γκουαντανάμο που διευρύνεται και με ετοιμασίες στρατιωτικής επέμβασης. Οι πράκτορες σε τέτοιες περιόδους, εφόσον το προβλέπει και η νομοθεσία της χώρας, πρέπει να εκτελούνται».

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε το ΚΚΕ για την ανεργία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε με έμφαση:

«Κατ' αρχήν πρέπει να το ξεκαθαρίσω. Χρόνια ολόκληρα, με την πολιτική των κομμάτων που κυβερνούν και σε ένα βαθμό με την ανοχή του λαού μέσω της ψήφου, μπαίνουν εμπόδια, οξύνονται τα προβλήματα, μετά καλείται το ΚΚΕ να απαντήσει τι θα έκανε. Τα τελευταία χρόνια όλο και νέα εμπόδια ορθώνονται στη λύση προβλημάτων και γι' αυτό δεν πρέπει να περάσει χρόνος να ορθωθούν κι άλλα. Αν θέλετε, θα μπορούσα να απαντήσω πριν 20 χρόνια έτσι, πριν 10 έτσι και μετά από 10 αλλιώς, όχι καιροσκοπικά. Θέλω να πω ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να απαντά με τη λογική άλλοι τα δημιούργησαν και εγώ τα λύνω διά μαγείας».

Για την ανεργία, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα: «Καθαρά λέμε, για να καταργηθεί, σημαίνει ότι έχεις άλλο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς. Με ιδιοκτησία καπιταλιστική στα μέσα παραγωγής, με οικονομία που το κεντρί της είναι το κέρδος, η τάση θα είναι να αυξάνεται. Δε σημαίνει όμως ότι περιμένουμε το σοσιαλισμό. Προβάλλουμε μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Υποδεικνύουμε τομείς της οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθούν στη χώρα, να στηριχτούν, για να μην έχουμε παραπέρα ανεργία. Π.χ. η πρότασή μας για την αγροτική οικονομία προβλέπει τη συγκράτηση της επιδείνωσης της θέσης του μικρομεσαίου αγρότη. Οι προτάσεις που κάνουμε για τους ΕΒΕ αποβλέπουν στην αναχαίτιση του προβλήματος. Οταν λέμε ότι σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες για ανάπτυξη της χώρας και να μην αποφασίζει η ΕΕ και η πλουτοκρατία τι και πώς θα αναπτυχθεί, όταν λέμε ότι τα ΚΠΣ ή άλλα ποσά δεν μπορούν να τοποθετούνται σε τομείς μόνο που δίνουν κέρδος, αλλά και σε άλλους, προτείνουμε κάτι που μειώνει κάπως τη στρατιά των ανέργων. Εχουμε προτάσεις προστασίας της απασχόλησης και με τις προτάσεις μας για την οικονομία γενικά και την ανάπτυξη δε λύνουμε το πρόβλημα, αλλά διευκολύνουμε να μη χάνονται θέσεις εργασίας».

Για το Αιγαίο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Οπωσδήποτε χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά όχι του "γιες μεν" στις ΗΠΑ, ούτε κατευνασμού των σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Εδώ κατ' αρχήν υπάρχει ένα πρόβλημα. Εχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ό,τι είναι ανοιχτό πως θα πάει στη Χάγη. Και τι να κάνουμε εμείς γι' αυτή τη δέσμευση, που λέει ότι θα συζητήσουμε με την ηγεσία της Τουρκίας και όπου δεν τα βρούμε θα πάμε στη Χάγη, όπου εκεί μπορεί να πάνε σύνορα και γκρίζες ζώνες; Ως Κόμμα τι να κάνουμε πέρα από το να καταγγέλλουμε, να ενημερώνουμε τον λαό; Εμείς οπωσδήποτε πρέπει όσο μπορούμε και εξαρτάται από μας η επικοινωνία με την Τουρκία να διασφαλίζει ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν εκκρεμή ζητήματα χωρίς παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο μόνιμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, είμαστε υπέρ της επικοινωνίας των λαών. Είμαστε υπέρ της ψύχραιμης τοποθέτησης, αλλά θεωρούμε αρνητικό ότι η Ελλάδα πάει να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα στα πλαίσια της αμερικανοΝΑΤΟικής αντίληψης. Ε, δεν επίκειται λύση. Ακόμα κι αν υπάρξει μια συμφωνία, θα κουκουλωθεί. Κι αναμφισβήτητα υπάρχει και το ζήτημα τι πολιτικές εξελίξεις έχουμε στην Ελλάδα και τι στην Τουρκία. Εξαρτάται κι από αυτό. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βασίζονται και σ' αυτό».

«Θέλω να σας πω - κατέληξε - πως καταλαβαίνω ο λαός θέλει απαντήσεις από το ΚΚΕ, όμως εμείς μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις που να δείχνουν

α) σε ποια κατεύθυνση μπορεί να συζητάμε λύσεις προβλημάτων, γιατί την κατεύθυνση άλλοι την έχουν χαράξει και

β) έχοντας καθαρή αντίληψη για τη γενικότερη αντιπαράθεση, μπορούμε να συμβάλουμε στην απόσπαση κάποιων κατακτήσεων.

Οσο όμως η κατάσταση διατηρείται έτσι, το ΚΚΕ θα φωνάζει, αλλά η φωνή του δε θα έχει αποτελεσματικότητα, γιατί δε θα έχει τη δύναμη να τη φέρει. Δε φταίμε εμείς σ' αυτό. Είναι συν Αθηνά και χείρα κίνει. Κι εμείς πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, μαχητικοί, ικανοί, ποιοτικά καλύτεροι, αλλά να αναλάβουν και την ευθύνη τους οι ριζοσπάστες, οι αριστεροί, οι άνθρωποι οι προοδευτικοί, τα λαϊκά στρώματα και να καταλάβουν ότι αγκαλιά με την ΟΝΕ και το Μάαστριχτ και το ΝΑΤΟ και λύση των προβλημάτων δεν υπάρχει. Τουλάχιστον συνειδησιακά να υιοθετήσουν τη γραμμή της ριζικής εναντίωσης και από κει και πέρα, μέσα από τη δράση, αυτή η γραμμή να γίνει πλειοψηφία.

Δεν έχουμε να προτείνουμε κάτι άλλο. Ολα αυτά που κάνουν οι άλλοι και τα φορτώνουν στην πλάτη του λαού, εμείς πώς μπορούμε να τα αποτρέψουμε μόνοι μας; Το γεγονός ότι ενημερώνουμε το λαό τι μέλλει να συμβεί, είναι κι αυτό μια συμβολή για να ανέβει η δράση. Θέλουμε αυτά που λέμε να βοηθάνε στην ανάπτυξη της δράσης και της αυτοπεποίθησης και να χτυπιέται η μοιρολατρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ