Πέμπτη 12 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιδιαιτητές στο Αιγαίο οι Αμερικανοί

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι ΗΠΑ θεωρούν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά ως διμερές ζήτημα μεταξύ των δυο χωρών και όχι θέμα το οποίο αφορά το ΝΑΤΟ και θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

«Εχουμε δει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις αρνούνται πως μαχητικά τους πέταξαν στις 9 Ιουνίου πολύ κοντά σε ελληνικό επιβατηγό αεροσκάφος και αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Γκιούλ, έχουν συζητήσει αυτό το θέμα του Αιγαίου», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ.

Κινούμενος στη γραμμή που υιοθέτησε και την προηγουμένη το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Φ. Ρίκερ εκτίμησε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως «η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν τις συνομιλίες προσέγγισης και εφαρμόζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή ανώτερων αξιωματικών και σπουδαστών στρατιωτικών σχολών και άλλες μορφές συνεργασίας. Νομίζουμε ότι είναι μια σημαντική διαδικασία».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Φ. Ρίκερ επέμεινε ότι πρόκειται για ένα καθαρά διμερές ζήτημα και «όχι ΝΑΤΟικό θέμα» και επισήμανε ότι θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι θα πρέπει «να αφήσουμε αυτές τις δυο χώρες να λύσουν από κοινού αυτά τα θέματα όταν ανακύπτουν».

Τέλος, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με «τους δυο καλούς μας συμμάχους, την Ελλάδα και την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ