Τρίτη 22 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΙΜΕΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΤΙΜΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»... «Τιμές Ευρώπης με... ελληνικούς μισθούς πληρώνουν οι Ελληνες για τα καθημερινά αγαθά. Ιδιο - ή και υψηλότερο - είναι το κόστος στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με έξι ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά οι μισθοί στη χώρα μας και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΦΩΤΙΑ... «Φωτιά οι τιμές, από τις παραλίες ως το σουπερμάρκετ. Εισιτήριο εισόδου σε πλαζ που κοστίζει όσο και η είσοδος σε νυχτερινό κέντρο στη Μαγιόρκα, ομπρέλες - χρυσάφι, τρόφιμα και υπηρεσίες που επιβαρύνουν υπέρογκα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και εξανεμίζουν τις όποιες αυξήσεις εισοδημάτων. Στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα, με την Αθήνα να ανεβαίνει κατά 40 ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια λίστα της ακρίβειας» (ΒΗΜΑ της Κυριακής).

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ: «Σε μια ελεύθερη οικονομία, όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, τα περιθώρια του κράτους να τις ελέγξει είναι ελάχιστα... Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα έχουν προσπαθήσει, με τις ίδιες περίπου συνταγές, να βάλουν φρένο στην ακρίβεια: με "συμφωνίες κυρίων", με ελέγχους στην αγορά, με επιλεκτικούς φορολογικούς ελέγχους. Παρ' όλα αυτά, η ακρίβεια εξακολουθεί να συρρικνώνει τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έχουν καμία δυνατότητα να καλύψουν από μόνοι τους τις απώλειες των εισοδημάτων τους παρά μόνο μέσω των αυξήσεων που παίρνουν κάθε χρόνο» (Γ.Πουλερές -ΝΕΑ).

ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ: «Το ότι την τελευταία πενταετία οι ετήσιες αυξήσεις στα κέρδη των επιχειρήσεων έτρεχαν με διψήφια νούμερα ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς μόλις και άγγιζαν τον πληθωρισμό και η στρατιά των ανέργων πλήθαινε αποτελεί για τους πλουσίους (παλιά τους ονομάζαμε κεφαλαιοκράτες) τη φυσική τάξη πραγμάτων. Αυτή τη γλώσσα των πλουσίων έχουν υιοθετήσει και τα μεγάλα ΜΜΕ. Κάθε είδηση, συζήτηση, έρευνα για τις κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις έχει σχεδόν εξαλειφθεί ως μη πολιτικά ορθή. Η φτώχεια αγγίζεται μόνο ως φαινόμενο εγκληματικότητας, ναρκωτικών, φυσική ή πνευματική αναπηρία, όλες αιτίες για τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ισχυρές τάξεις» (Βασ. Μουλόπουλος - ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ).

ΑΔΙΕΞΟΔΑ... «Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Εκατό δήμοι έχουν ουσιαστικά πτωχεύσει, ενώ άλλοι 250 αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι δήμαρχοι προειδοποιούν ότι, αν δε βρεθούν λύσεις, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα όλες οι αρμοδιότητες κοινωνικού περιεχομένου που τους έχουν παραχωρηθεί» (Από το βασικό θέμα του ΕΘΝΟΥΣ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά τα λαϊκά νοικοκυριά (2023-08-08 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της εκτόξευσης του κόστους ζωής (2023-03-01 00:00:00.0)
Θέλουν μαθητές υποταγμένους (2010-06-01 00:00:00.0)
Η ακρίβεια (2008-05-06 00:00:00.0)
Πολύ πάνω από την εισοδηματική πολιτική (2006-02-10 00:00:00.0)
Εντείνεται ο αγώνας (2003-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ