Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπεδώνουν κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλη τη χώρα

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών

Σε ρυθμίσεις διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών, προχώρησε - όπως αναμενόταν -χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, τροποποιώντας τα σχετικά άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροποποίηση, στους συνοριακούς φύλακες παρέχονται οι αρμοδιότητες της «φρούρησης και μεταγωγής κρατουμένων και φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και κρατητηρίων αυτών», ενώ δε θα έχουν ανακριτικά καθήκοντα. Οπως υποστήριξε ο Γιώργος Φλωρίδης, «αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη περιγραφή αρμοδιοτήτων, που επιπλέον ανατίθενται στους συνοριακούς φύλακες και στους ειδικούς φρουρούς», προσθέτοντας πως «αυτές οι αρμοδιότητες ανταποκρίνονται πλήρως στις δυνατότητες που έχουν». Κατά του νομοσχεδίου, πάντως, έχει ήδη ταχθεί το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης των υπαρχόντων συνοροφυλάκων, με τα αρχικά τους, όμως, καθήκοντα.

«Με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά και με τα άλλα μέτρα που παίρνει, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπεδώσει ένα κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλη την επικράτεια», σημείωσε, παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας. Πρόσθεσε μάλιστα πως «η στόχευση αυτή δεν οφείλεται μόνο τόσο στο ότι κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν λαθεμένη και αντιεπιστημονική άποψη πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με τη διεύρυνση των αστυνομικών μέτρων ή των μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα, όσο στη θέληση των κυβερνώντων να δημιουργήσουν μια νέα "αστυνομία", ικανή και πανέτοιμη να εξουδετερώνει όχι μόνο εγκληματίες, αλλά κυρίως το μαζικό κίνημα». Αναφερόμενος στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης μπορεί κατά τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων να καθορίζονται τα καθήκοντα των συνοριακών φυλάκων, καθώς και οι συναφείς με αυτά αρμοδιότητες και υποχρεώσεις», τονίζοντας ότι «είναι αντισυνταγματικό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα αυτή η παράγραφος».

Επίσης αναφερόμενος στα κριτήρια μονιμοποίησης των συνοριακών φυλάκων, ο Δημήτρης Τσιόγκας επισήμανε ότι «μέσα σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς, σε ένα συγκεκριμένο μηχανισμό διαμορφώνονται τα κριτήρια επιλογής». Σχολιάζοντας μάλιστα αναφορά του νομοσχεδίου στο κριτήριο του «αν εκδηλώσουν έλλειψη πίστης στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας», αναρωτήθηκε «ποιος θα κρίνει ότι έχουν έλλειψη πίστης στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας; Ο διοικητής; Και θα μπορεί να τους απολύσει; Δηλαδή, αν κάποιος έχει έναν προβληματισμό, έχει κάποιες σκέψεις, τις οποίες τις εκφράζει, για γεγονότα που δεν πρέπει να γίνονται, π.χ. ότι δεν πρέπει να χτυπιούνται οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις, θα πρέπει να διωχτεί από το Σώμα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ