Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ανάπτυξη» από τους σκλάβους του καπιταλισμού

Αν είχα κι εγώ τέτοιον ήλιο και τέτοιον ουρανό, δε θα κλεινόμουν σ' ένα σκοτεινό εργοστάσιο. Και θυμήθηκε ο συνομιλητής μου και στα ελληνικά ότι: «Ο Attikos uranos, ethrios esti»...

- Δηλαδή, δρ. Ράινχαρτ, - ρώτησα - η περίφημη παραγωγικότητα, δηλαδή η απόδοση εργασίας, σε μονάδα χρόνου, είναι θέμα μετεωρολογικού κλίματος;

Κατάλαβε την ειρωνική διάθεση του ερωτήματος και πρόσθεσε για τις «μεθόδους» που οδήγησαν στο μεταπολεμικό «γερμανικό θαύμα»!

Αλλά, Herr Tsapogas, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ΟΡΓΑΝΩΣΗ - (σ.σ., δηλαδή η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων).

Και πρόσθεσε με έμφαση: Η ιδιωτική πρωτοβουλία δε χωράει παζάρια. Σ' αυτό το «πλαίσιο» οι μετανάστες σας που έρχονται στη Γερμανία πρέπει να έχουν την ίδια απόδοση με τους δικούς μας. Αν δεν την έχουν...

Στο σημείο αυτό, γράφοντας σήμερα - μετά από έξι δεκαετίες από τη συνέντευξη εκείνη, θυμήθηκα την πρόσφατη ανατριχιαστική είδηση ότι σε ένα ξένο εργοστάσιο, μοιράζουν «πάμπερς» στους εργαζόμενους, για να μη διακόπτουν την εργασία τους, πηγαίνοντας «προς νερού τους».

Αυτά ο συνομιλητής μας, ο δρ. Ράινχαρτ, δεξί χέρι του δρ. Ερχαρτ, πανίσχυρου τσάρου του «γερμανικού θαύματος, μετά τον πόλεμο, με τις αδυσώπητες μεθόδους της ιδιωτικής οικονομίας.

- Αλλά, Herr Tsapogas, χαμογέλασε πλατιά, όσους δεν προσαρμόζονται τους στέλνουμε να απολαύσουν τον ήλιο σας και τον αττικό ουρανό.

Η «πρόοδος», συμπλήρωσε, απαιτεί θυσίες - (σ.σ. αποκλειστικά βέβαια των εργαζομένων). Αναψε ένα αυθεντικό πούρο της Αβάνας και έκλεισε τη συνέντευξη με τη... συνταγή του:

- So mussen sie es auch tun- (σ.σ. έτσι να κάνετε κι εσείς). Και έτσι, ακριβώς κάνουν οι γερμανοτραφείς ηγέτες της «νέας τάξης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ