Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα υποδεικνύει και τα αιτήματα

Πέρσι η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από δήθεν φιέστες διαλόγου να εκτονώσει και να εμποδίσει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαού και των φορέων της Θεσσαλονίκης ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Φέτος, κάνει ένα ποιοτικό άλμα και μέσω του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης επιχειρεί να προσανατολίσει τα αιτήματα των φορέων στη διεκδίκηση μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε διοικητικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και πάλι στόχος είναι να υφαρπάξουν τεχνητά τη συναίνεση του λαού και να τον κάτσουν στη γωνία.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί ο κύκλος επαφών που ξεκίνησε ο ΥΜΑΘ Χ. Καστανίδης με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης για τη διαμόρφωση του μοντέλου στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης, που δυστυχώς για την εργατική τάξη και το λαό της εδώ και χρόνια διαμορφώνεται από τα επιτελεία της ΕΕ και της ελληνικής πλουτοκρατίας, βασικά, σε κέντρο υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου, γιατί αυτό εξυπηρετεί το κεφάλαιο, ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά.

Για άλλη μια φορά, όμως, θα σπάσουν τα μούτρα τους όσοι πιστεύουν πως θα βάλουν το λαό στη γωνία, θεατή στο έργο της παραγωγικής αποδιάρθρωσης, της αύξησης της ανεργίας, της έντασης των αδιεξόδων στη νέα γενιά και της κλιμακούμενης εξαθλίωσης. Ο εργαζόμενος λαός θα υποδεχτεί αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά κλιμάκια προβάλλοντας τις διεκδικήσεις του μέσα από τις διήμερες κινητοποιήσεις που οργανώνουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ.

Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Κυριακίδης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ με τον ΥΜΑΘ.

Οταν ο υπουργός Χ. Καστανίδης περιέγραφε τις «δυνατότητες» που ανοίγονται με μια σειρά διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στην πόλη, αλλά οι τοπικοί φορείς δεν τους αξιοποίησαν. Και διευκρίνιζε πως η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της Θεσσαλονίκης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αξιοποίηση και το συντονισμό των διεθνών υπηρεσιών (Σύμφωνο Σταθερότητας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση, Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου κλπ.).

Σ' αυτό το πνεύμα συμφώνησαν οι πλειοψηφίες του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, προσπερνώντας εύκολα την πραγματικότητα, που μαρτυρά ότι ήδη αυτή η πολιτική εφαρμόζεται με το διαρκώς εντεινόμενο πλιάτσικο στα Βαλκάνια και τη μετακόμιση των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες. Και έχει οδηγήσει σε νέα δεινά τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης. Εχει προσθέσει νέα κλειστά εργοστάσια, περισσότερους ανέργους.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ