Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Εκσυγχρονίζεται» ως κόμμα στις απαιτήσεις της ολιγαρχίας

Σε πορεία «εκσυγχρονισμού» έχει μπει ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση που υπαγορεύει ο ρόλος του ως κόμμα «νέας τάξης», κόμμα που υπηρετεί την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. Πρόκειται για μια πορεία όπου μπαίνουν το ένα μετά το άλλο τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι η απαγκίστρωση ακόμα και από τις πλέον αθώες «σοσιαλιστικές» αναφορές του παρελθόντος και η προσαρμογή στις σημερινές απαιτήσεις του καπιταλισμού. Ο «εκσυγχρονισμός» αυτός σηματοδοτεί την πλήρη προσαρμογή, ιδεολογική και πολιτική, του κόμματος στην ασκούμενη πολιτική που εκπορεύεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα αφορούν τόσο τη λειτουργία όσο και τη φυσιογνωμία του, ώστε το ΠΑΣΟΚ «να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό πρόσωπο», όπως αναφέρεται. Στο πλαίσιο αυτό η επίτροπος στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου έχει αναλάβει, ως πρόεδρος της σχετικής επιτροπής, να συντάξει τις ανάλογες προτάσεις. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί για εσωκομματική συζήτηση και θα επικυρωθεί από το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που προχτές είχε συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, με αντικείμενο το θέμα αυτό, κατέθεσε ένα προσχέδιο με τους βασικούς άξονες του νέου μοντέλου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα «κόμμα ανοιχτό, δικτυακού τύπου», «ευρωπαϊκό» και «κόμμα σχολείο». Επίσης κόμμα «συμμετοχικό στις διαδικασίες εκλογής όλων των οργάνων»

Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ τον «εκσυγχρονισμό» του, είναι αυτό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας του Σρέντερ και του Νέου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας του Μπλερ. Να σημειωθεί ότι ο γγ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, στις προτάσεις του για τον «εκσυγχρονισμό» του δικού του κόμματος, που είναι πρότυπο για τις αλλαγές που προωθούνται στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», «αποκηρύσσουν το δημοκρατικό σοσιαλισμό και επιχειρούν να δώσουν νέο περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, την οποία αποσυνδέουν από την ανακατανομή του πλούτου». Οπως σημειώνεται, ο Ολ. Σολτς μιλάει για «ριζοσπαστικό επαναπροσδιορισμό της έννοιας κοινωνική δικαιοσύνη ως τη δυνατότητα συμμετοχής στη μόρφωση και την εργασία». Δηλαδή, τα δικαιώματα των εργαζομένων στη μόρφωση και την εργασία «ελαστικοποιούνται» και γίνονται «δυνατότητες». Μάλιστα, ανάμεσα στις «ριζοσπαστικές» προτάσεις είναι και αυτή που προβλέπει ότι «ένας άνεργος θα είναι εφεξής υποχρεωμένος να αποδεχτεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προσφέρεται, ανεξάρτητα από προσόντα και προετοιμασία, επί ποινή διακοπής του επιδόματος ανεργίας».

Το στίγμα του «ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής» αναμένεται να δοθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις 3 Σεπτέμβρη, 29η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στον Πανελλήνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ