Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ - ΟΣΕΠ
Λουκέτο από Δευτέρα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ψίχουλα κοροϊδίας οι μισθολογικές αυξήσεις που προτείνει η κυβέρνηση σε πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ

Πενθήμερη αποχή την ερχόμενη βδομάδα, με σοβαρή πιθανότητα να εξελιχθεί σε αποχή διαρκείας, που θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Δευτέρας και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, είναι η απάντηση των εκπαιδευτικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην κοροϊδία της κυβέρνησης και τα ψίχουλα που τους δίνει ως μισθολογική αύξηση.

Εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Φαρμάκη, ο οποίος πρότεινε αύξηση 7%στις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές τους, η οποία θα επιμεριστεί σε αύξηση βασικού μισθού και επιδομάτων. Ο υφυπουργός είπε ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης αφορά μόνο το 2004 και δεν μπορεί να δεσμευτεί για παραπέρα και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης επιδομάτων στο βασικό μισθό. Οσο για τα οικονομικά των πανεπιστημίων και την αύξηση που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός με τη «Χάρτα Σύγκλισης», ο Ν. Φαρμάκης δεν ήταν σε θέση να πει πότε και αν θα αυξηθούν οι σχετικές δαπάνες.

Να σημειωθεί ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν να πάρουν αύξηση από το 1997 (ανάλογη είναι η κατάσταση και για τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, οι μισθοί των οποίων υπολείπονται των πανεπιστημιακών) και η αύξηση που τους δίνει τώρα η κυβέρνηση δεν καλύπτει ούτε τις απώλειες του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό, που υπέστησαν την τελευταία διετία που κινητοποιούνται για τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά τους.

Η απαράδεκτη αυτή στάση της κυβέρνησης, που επιβεβαιώνει τη διαιώνιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, στέλνει ουσιαστικά τους πανεπιστημιακούς στα διάφορα προγράμματα και τους ιδιώτες για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες και να ανοίξουν την πόρτα των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις. Ο εμπαιγμός, δε, κορυφώνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου κυβέρνησης - Πανεπιστημίων, ΤΕΙ που είχε συσταθεί για τα οικονομικά των ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών, αλλά η χτεσινή τελική πρόταση της κυβέρνησης υπολείπεται από τα «συμφωνηθέντα» στο πλαίσιο της Επιτροπής.

Από τις τελευταίες εξελίξεις όμως αναδεικνύονται και οι ευθύνες των ηγεσιών της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ. Η τελευταία, όχι μόνο δεν αμφισβητεί την πορεία «κατωτατοποίησης» που έχουν πάρει τα ιδρύματα, αλλά δεν αμφισβητεί ούτε τον επιδοματικό χαρακτήρα του μισθού, δε ζητά ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Οσο για την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, με την τακτική αποσπασματικής αντιμετώπισης του θέματος και συναίνεσης στον κοινωνικό διάλογο, που ακολούθησαν, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Μάλιστα, δε βγάζει συμπεράσματα ούτε από τις τελευταίες εξελίξεις. Συνεχίζει να εμμένει στο μισθολογικό, αγνοώντας την αλλαγή του ρόλου του πανεπιστημιακού μέσα από τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, «στηρίζοντας» την κυβέρνηση στο θέμα της αξιολόγησης «με ακαδημαϊκά κριτήρια», κλείνοντας τα μάτια στην επικείμενη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας (18-19/9 στο Βερολίνο) που θα ελέγξει και θα εμβαθύνει αυτή την πορεία διάλυσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για όλα αυτά είναι υπόλογοι τόσο απέναντι στον κλάδο τους, όσο και στους φοιτητές, που αν και είναι φυσικοί τους σύμμαχοι ενάντια στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τους βάζουν απέναντι με την αποχή για άλλη μια φορά μέσα στην εξεταστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ