Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε «διάταξη μάχης»

Κλίμα «σίγουρης νίκης» στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να ενισχύσει τη δικομματική πόλωση αλλά και να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τα στελέχη του κόμματος.

Ο Κ. Καραμανλής σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών στη Ρηγίλλης ζήτησε να μπει το κόμμα σε διάταξη μάχης, καθορίζοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα πρακτικά «καθήκοντα». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του να παρακολουθούν τη συμπλήρωση των εκλογικών καταλόγων, να ορίσουν από τώρα εκλογικούς αντιπροσώπους, να συσταθούν οι επιτροπές εκλογικού αγώνα σε κάθε νομό και να αρχίσει η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στις περιοχές όπου το κόμμα δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δηλαδή σε πέντε μονοεδρικές περιφέρειες και στους Νομούς Λέσβου και Λασιθίου.

Την ίδια στιγμή, στη Ρηγίλλης επικρατεί κλίμα ευφορίας για την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται για το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε τη λογική της «πλειοδοσίας παροχολογίας», πράγμα που, όπως λένε συνεργάτες του, τον «διαφοροποίησε» από τον Κ. Σημίτη και του επέτρεψε να μην εμφανιστεί «ουραγός» του. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εξετάσεις και όρκους πίστης στα μεγάλα αφεντικά, πρώτα και κύρια τα διαπλεκόμενα, προς τα οποία έτεινε «χείρα φιλίας». Ταυτόχρονα, διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό των λαϊκών μαζών, με προτάσεις απίστευτης ελαφρότητας, όπως ότι θα χρηματοδοτήσει την ελεεινή κοινωνική πολιτική του από την περιστολή της διαφθοράς στο δημόσιο...

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος συντονιστής Βύρων Πολύδωρας επανέλαβε ότι η ΝΔ δε συμμετέχει στο διάλογο για τον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον «προσχηματικό» και «προεκλογικό μικροκομματικό τέχνασμα» του ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Επιπλέον, ο Β. Πολύδωρας μπήκε και στην ουσία του προτεινόμενου εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας ότι «αν αφαιρεθεί το "γερμανικό μοντέλο" και η "διπλή κάλπη", τότε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι κενή περιεχομένου». Ορισμένα στελέχη της ΝΔ επίσης διαφωνούν με το «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών, γιατί φοβούνται ότι θα είναι πλήρως εξαρτημένοι από τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και ΜΜΕ. Αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι περιορίζονται ασφυκτικά τα περιθώρια για την ανάδειξη «ανεξάρτητων φωνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ