Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβεβαιώνει την πρόθεση αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ

Τ. Γιαννίτσης: Ανεύθυνο να απουσιάζει η Ελλάδα

Eurokinissi

Επιβεβαίωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να εμπλακεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο κατεχόμενο Ιράκ αποτελεί η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και ο Τ. Γιαννίτσης απάντησε ότι εάν παρθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «η κυβέρνηση θα εκτιμήσει τις κινήσεις που θα κάνει». Στη συνέχεια, όμως, έγινε σαφέστερος, λέγοντας ότι θα ήταν «ανεύθυνο να απουσιάζει» η Ελλάδα από την «ανθρωπιστική», όπως την ονόμασε, «βοήθεια» προς το Ιράκ και από την προσπάθεια να «αποκατασταθεί η ειρήνη».

Κατά τα άλλα, αναλώθηκε σε ανέξοδες διακηρύξεις για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και προσπάθησε να απολογηθεί για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όταν παρείχε τις γνωστές διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας και όχι μόνον.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε «δεν προσέφερε, ούτε θα προσφέρει» στρατιώτες σε υποθέσεις που είναι εκτός του πλαισίου της διεθνούς κοινότητας και είπε ότι στο Ιράκ υπάρχουν ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που στα πλαίσια του ΟΗΕ δραστηριοπούνται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και στα πλαίσια αυτά θα αξιολογείται κάθε σχετική αίτηση.

Ο υπουργός, παρά την απολογία του για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δεν απαντάει για την «ταμπακιέρα», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ. Υπενθύμισε την περίπτωση του Αφγανιστάν, όπου η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ότι δε θα στείλει στρατιωτική δύναμη, αλλά τελικά το έκανε και τόνισε ότι τώρα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για το Ιράκ εάν παρθεί απόφαση από τον ΟΗΕ. Εάν, είπε, τα βρούνε οι «μεγάλοι» στον ΟΗΕ θα σπεύσει η χώρα μας στο Ιράκ για να συμμετάσχει στους σχεδιασμούς και τα συμφέροντά τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα σημάνει πρακτικά εμπλοκή στην κατοχή μιας χώρας, η οποία καταστράφηκε από τη μονομερή επέμβαση την οποία εκ των υστέρων νομιμοποιούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Ζήτησε δε να μην υπάρξει καμία εμπλοκή σε βάρος του λαού του ιράκ, ο οποίος πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του.

Μάλιστα, τόνισε, δεν υποχρεώνει κανένας την Ελλάδα να εμπλακεί στην κατοχή του Ιράκ και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ούτε καν το πρόσχημα της τήρησης των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας, όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις στους Αμερικανούς από τη βάση της Σούδας. Συνειδητά μετέχετε στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ