Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψυχολογικές και άλλες προσεγγίσεις της «17 Ν»

Σε ψυχολογικές - και άλλες - προσεγγίσεις των μελών της «17 Ν» αναλώθηκαν, στις χθεσινές τους αγορεύσεις, οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη δράση τους, αλλά και να στηρίξουν το κατηγορητήριο.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, που αγόρευσε για την υπόθεση Περατικού, χαρακτήρισε τον Δ. Κουφοντίνα αμετανόητο και σκληρό δολοφόνο, που πάσχει από έντονη ιδεοληψία, συναισθηματικά ψυχρό και ιδιοτελή. Τους Χριστόδουλο Ξηρό και Β. Τζωρτζάτο τους χαρακτήρισε τυπικούς serial killers, σκληρούς και αμετανόητους. Για τον Σ. Ξηρό είπε ότι είναι μοιραίο πρόσωπο. Τον Κ. Τέλιο τον χαρακτήρισε τραγικό πρόσωπο, ενώ για τον Π. Τσελέντη επισήμανε πως δε λέει όλη την αλήθεια.

Αναφορικά με τη λειτουργία της «17 Ν», η Ε. Βόζεμπεργκ διατύπωσε την άποψη πως υπήρχε ένα Πολιτικό Γραφείο, το οποίο έδινε τις εντολές και στο οποίο συμμετείχε ο Αλ. Γιωτόπουλος «με κάποιους άλλους που διαφεύγουν της σύλληψης». Για τον Αλ. Γιωτόπουλο, υποστήριξε πως είναι «δειλός και ψοφοδεής» και την εντυπωσίασε το «πόσο εύκολα άδειασε τους συντρόφους του». Αναφερόμενη, τέλος, στο σύνολο των κατηγορουμένων, πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνον αυτοί η «17 Ν», αλλά το τελευταίο επιχειρησιακό κομμάτι της, «τα γερά πιστόλια, αυτοί που σκόρπισαν τον πόνο, το θάνατο και τον πανικό». Και κατέληξε: «Οι ιθύνοντες νόες είναι έξω. Μόνο ο Γιωτόπουλος συνελήφθη από την πρώτη γραμμή».

Μετά την Ελίζα Βόζεμπεργκ, το λόγο πήραν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των ΕΛΤΑ. Ο Δημήτρης Ευαγγελάτος ισχυρίστηκε ότι η ιδεολογία της «17 Ν» ήταν συνοπτικά «ένα αποκρουστικό αμάλγαμα επαναστατικού τυχοδιωκτισμού, μιλιταριστικού εθνικισμού και αντικαθεστωτικής ρητορείας, μια ιδεολογία που αντικατόπτριζε ένα μείγμα αδιάλλακτου εθνικισμού, μαρξισμού - λενινισμού, με τον οποίο δεν ασχολήθηκαν σε βάθος».

Χαρακτήρισε τον Αλ. Γιωτόπουλο «αρχιερέα της "17 Ν"», «αρχάγγελο της ένοπλης βίας» και «αδιαμφισβήτητο συγγραφέα μιας μακράς σειράς προκηρύξεων». Καταλήγοντας, απευθύνθηκε στο δικαστήριο λέγοντας: «Θα ήθελα να σας μεταφέρω νοερά εκεί κοντά στο υπερπέραν, στα σύνορα της ζωής και του θανάτου. Είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αφουγκραστείτε τη φωνή των αθώων θυμάτων». Για την υπόθεση των ληστειών στα ΕΛΤΑ, αγόρευσαν ακόμα η Ελενα Τζούλη και ο Μανώλης Καπετανάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ