Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χρειάζεται αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα

Δριμύ «κατηγορώ» ενάντια στη διαλυτική πολιτική σε βάρος των λιμανιών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά, απευθύνουν, με κοινή τους ανακοίνωση, οι αγωνιστικές παρατάξεις της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμενεργατών και Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων ΟΛΠ, απαιτώντας από τις διοικήσεις των σωματείων να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση του κλάδου και για να παρθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι δύο παρατάξεις επισημαίνουν ότι «κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΛΠ, υλοποιώντας την πολιτική της ΟΝΕ για "απελευθέρωση" των αγορών, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ενίσχυση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, προωθεί μια σειρά αντεργατικές επιλογές ενάντια στους εργαζόμενους στα λιμάνια και γενικότερα». Και εξηγούν ότι η κυβέρνηση προωθεί «ένα πολύμορφο ξεπούλημα του ΟΛΠ», όπως είναι η μετοχοποίησή του, η δημιουργία θυγατρικών για την ιδιωτικοποίηση των λιμενικών εξυπηρετήσεων και μέσω της «αυτοχρηματοδότησης» ξεπουλάει κομμάτια του στους επιχειρηματίες.

Μάλιστα, στο ξεκοκάλισμα του ΟΛΠ συμμετέχουν και πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ του χώρου, τα οποία συστήνουν εταιρίες φασόν όπως η εταιρία «ΚΟΝ ΕΛΛΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΟΡΤΙΟΥ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΕ», αφαιρώντας από τον ΟΛΠ, με τις ευλογίες της κυβερνητικής του διοίκησης, υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πριν ακόμα την ψήφισή της την εκτρωματική Κοινοτική Οδηγία για την απελευθέρωση λιμενικών υπηρεσιών. Οδηγία που υποστηρίζουν θερμά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Την ίδια ώρα σε βάρος των εργαζομένων προωθείται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που προβλέπει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και επιπλέον η δραστική συρρίκνωση που έχει συντελεστεί έχει επιφέρει διπλοβάρδιες, εντατικοποίηση και έχει εισάγει τη «μαύρη εργασία». Στα πλαίσια αυτού του σκηνικού που έχει στηθεί σε βάρος των λιμανιών, εντάσσεται, σύμφωνα με τις παρατάξεις και η υπόθεση της ίδρυσης του ιδιωτικού λιμανιού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι παρατάξεις δίνουν απάντηση και στις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη, σχετικά με το ιδιωτικό λιμάνι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις οποίες καταγγέλλουν ως «προκλητικές, αποπροσανατολιστικές και δημαγωγικές», επειδή «ενώ προωθεί ποικιλόμορφα την ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα των Οργανισμών Λιμένων, αφού έχει παραδώσει δεκάδες μαρίνες στους ιδιώτες, λέει ότι δε θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς» των λιμανιών. Οσον αφορά στις παρατηρήσεις του υπουργού για την Κοινοτική Οδηγία σχετικά με την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών τονίζουν ότι γίνονται «από τη σκοπιά της καλύτερης και αποτελεσματικότερης προώθησής της στην πράξη, εξασφαλίζοντας και προωθώντας τις θέσεις των εφοπλιστών και τα συλλογικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που εκπροσωπεί».

Τέλος, καταγγέλλουν τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για τη «συναίνεση και εργασιακή ειρήνη», που εξασφαλίζουν, για να περάσουν τα μέτρα - οδοστρωτήρας που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. «Συμβάλλουν δηλαδή στην αύξηση του απλήρωτου μέρους της εργατικής δύναμης, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την ενίσχυση των κερδών του μονοπωλίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ