Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τριήμερη απεργία των γιατρών

Θα γίνει στις 6,7 και 8 Οκτώβρη 2003

Η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης εντός και εκτός των νοσοκομείων, τονίστηκε απ' το βήμα της χτεσινής ΓΣ της ΕΙΝΑΠ
Η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης εντός και εκτός των νοσοκομείων, τονίστηκε απ' το βήμα της χτεσινής ΓΣ της ΕΙΝΑΠ
Με δυο αποφάσεις που πάρθηκαν χτες, θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στις 6,7 και 8 Οκτώβρη 2003. Η πρώτη απόφαση πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η δεύτερη στο Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΕΙΝΑΠ

Η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, που έγινε στο Δώμα του Ευαγγελισμού, «καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση και σημειώνει: «Απαίτηση του ελληνικού λαού είναι να διαφυλαχτεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ώστε να προσφέρονται σ' όλους αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας δωρεάν και να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του συστήματος και οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των νοσοκομείων».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ για την υλοποίηση του αιτήματος που προβάλλει, μεταξύ των άλλων, χρειάζονται: Αύξηση των δαπανών για την Υγεία (διπλασιασμός κρατικών δαπανών), αξιόπιστη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αξιοπρεπή νοσοκομεία, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο και σοβαρές προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακόμα, η ΓΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε νέα συνέλευση στις 8.10.2003 στο Δώμα του Ευαγγελισμού.

Η ΟΕΝΓΕ

Χτες το απόγευμα συνεδρίασε το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και η πλειοψηφία της ηγεσίας πήρε την απόφαση για τριήμερη απεργία στις 6,7 και 8.10.2003, αλλά με τη λογική της «διακριτότητας των στόχων»: Δηλαδή ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά με τον υπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και για τα «θεσμικά αιτήματα» με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή.

Με τη λογική αυτή διαφώνησαν -και καταψήφισαν- οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ). Πρότειναν: «Δημόσιο, δωρεάν, λαϊκό σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης εντός και εκτός των νοσοκομείων». Την πρόταση αυτή η ΔΗΠΑΚ -πέραν των άλλων - τη συνόδευσε με το αίτημα για «πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία των υπηρεσιών Υγείας και την κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας των εργαζομένων». Επίσης, πρότεινε τη διαμόρφωση του βασικού μισθού του ειδικευόμενου γιατρού στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ δήλωσαν ότι δε θα συμμετάσχουν στη σημερινή συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Ν. Χριστοδουλάκη.

Στα Γιάννενα

Με καθολική συμμετοχή των γιατρών και των εργαζομένων έγινε χτες η τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι) στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα. Το προσωπικό του νοσοκομείου, εκτός απ' τα μισθολογικά θέματα, ζητά προσλήψεις και την αποπεράτωση της ανακαινιζόμενης πτέρυγας. Με συγκεντρωμένους τους εργαζόμενους έξω απ' τη Διοίκηση έγινε συνάντηση με τον διοικητή, του οποίου όμως η απάντηση ήταν ότι θα τα διερευνήσει...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις τη Δευτέρα ενάντια στις απολύσεις επικουρικών (2016-11-12 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΙΝΑΠ (2013-02-23 00:00:00.0)
Σήμερα οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ (2013-02-21 00:00:00.0)
Διπλό προσκλητήριο της ΔΗΠΑΚ (2009-12-16 00:00:00.0)
Πενιχρές αυξήσεις με στόχο τη διευθέτηση (2008-11-05 00:00:00.0)
Ανάχωμα στην επίθεση η ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ (1996-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ