Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟ ΓΚΕΤΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Απαγόρευσαν περιοδεία βουλευτή του ΚΚΕ

Με εντολή του προέδρου του ΣΕΒ

Απαγορεύεται στο ΚΚΕ να μιλήσει στους εργαζόμενους των μεταλλείων. Αυτή ήταν η ρητή εντολή του προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου, στους υπαλλήλους του - διευθυντές στα μεταλλεία της Γραβιάς, εκεί όπου πριν 10 μέρες δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους, όταν καταπλακώθηκαν την ώρα που εργάζονταν μέσα στη στοά. Αυτήν την εντολή μετέφεραν οι διευθυντές χτες στον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα και στην αντιπροσωπεία της ΝΕ του Κόμματος, που πήγαν στα μεταλλεία για να κάνουν περιοδεία. Η δημοκρατία, όμως, στο γκέτο του Κυριακόπουλου σταματάει έξω από την πύλη. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της χώρας και επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ έδειξε, όχι μόνον τις δικές του προθέσεις, αλλά και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στους κομμουνιστές, αλλά και στους ίδιους εργαζόμενους. Εδειξε ότι οι περίφημοι «κοινωνικοί εταίροι», μπροστά στον κίνδυνο να ξεσηκωθούν οι εργάτες, δε διστάζουν να επιβάλουν καθεστώς δικτατορίας μέσα στους χώρους εργασίας και τη φίμωση κάθε φωνής αντίδρασης και αντίστασης.

Οταν χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έφτασε στα γραφεία της διοίκησης, η διεύθυνση απαγόρεψε αρχικά σε δημοσιογράφο και φωτογράφο του «Ρ» να είναι παρόντες στη συνάντηση με τη διοίκηση και, στη συνέχεια, ανακοίνωσε στον βουλευτή του Κόμματος ότι ούτε ο ίδιος θα μπορέσει να μιλήσει με τους εργαζόμενους, καθώς αυτή είναι η εντολή του ίδιου του Κυριακόπουλου.

Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η μόνη εντολή του Κυριακόπουλου. Μετά την αποκάλυψη των συνθηκών κολαστηρίου που επικρατούν στα μεταλλεία, έχει ενταθεί η τρομοκρατία σε βάρος όλων των εργατών. Τις παραμονές της 24ωρης απεργίας που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, οι μπράβοι της εργοδοσίας όργωναν την περιοχή για να «πείσουν» με εκβιασμούς και απειλές τους εργάτες να μην απεργήσουν. Η προσπάθειά τους, βέβαια, έπεσε στο κενό, αλλά η επιτυχία της απεργίας εξαγρίωσε τον Κυριακόπουλο που χτες πέταξε τη μάσκα του «ευγενούς» και «διαλλακτικού» και αποκαλύφθηκε, όπως ακριβώς είναι: Ενας στυγνός εκμεταλλευτής, στο γκέτο του οποίου δεν επιτρέπει να σηκώνεται κεφάλι. Κατανοητή η αντίδρασή του, καθώς και στις εκλογές για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου οι άνθρωποί του απέτυχαν, παρά το μπόλικο χρήμα, να πάρουν τη διοίκηση από τις ταξικές δυνάμεις. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα: «Η τακτική της επιχείρησης και, μάλιστα, ενώ είναι ζεστό ακόμα το αίμα των δύο εργατών σηματοδοτεί και τη στάση όλων των βιομηχάνων απέναντι στο ΚΚΕ...».

Σε ανακοίνωσή της, επίσης, η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σ' άλλαι: «Η "δημοκρατία" του Κυριακόπουλου δεν αντέχει ούτε μιαολιγόλεπτη συνάντηση του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία».Η ΝΕ Φωκίδας καλεί όλους τους εργαζόμενους «να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Να συσπειρωθούν και μέσα από το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα να αγωνιστούν και να αναπτύξουν κοινωνικές συμμαχίες με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους επαγγελματίες. Να ανατρέψουν με την πάλη τους αυτήν την αντεργατική πολιτική, να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είναι οι στυλοβάτες του κεφαλαίου και οι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων της πλουτοκρατίας, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για να περάσει ο ορυκτός πλούτος στα χέρια του λαού μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο που παραμονεύει στις στοές (2015-12-06 00:00:00.0)
Το σωματείο στο στόχαστρο της εργοδοσίας (2015-12-06 00:00:00.0)
Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίες στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις (2013-08-10 00:00:00.0)
Τελευταίο αντίο στον σύντροφο Νίκο Αγγελόπουλο (2009-10-13 00:00:00.0)
Στοές θανάτου... (2005-12-07 00:00:00.0)
Περιοδεία και συζήτηση για τα εργατικά ατυχήματα (2003-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ