Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εκρινε παράνομα κριτήρια διαγωνισμών του ΑΣΕΠ

Το Γ' Τμήμα δικαιώνει 12 αποτυχόντες σε διαγωνισμό του 1998 και, λόγω σοβαρότητας, το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ανατροπές στα κριτήρια των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ προκαλεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με μια σημαντική απόφαση του Γ' Τμήματος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση.

Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ (με ψήφους 5-2) έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους 1568/1986 και 2190/1994 (νόμος Πεπονή) για τις προσλήψεις, ενώ λόγω μείζονος σημασίας η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Να σημειωθεί ότι και υπό πενταμελή σύνθεση το Γ' Τμήμα είχε κρίνει τους δύο παραπάνω νόμους αντισυνταγματικούς ως προς το σκέλος των κριτηρίων και στη συνέχεια είχε παραπέμψει την υπόθεση σε επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Ετσι, ο πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, του έτους 1998, οδεύει προς ακύρωση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα βρεθεί ενώπιον πολύ σοβαρών προβλημάτων, αν και η Ολομέλεια κρίνει παράνομο το διαγωνισμό.

Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν και συνεπώς εγείρει θέμα συνταγματικότητας για τους νόμους 2190/94 και 1568/86.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομες οι εξής ρυθμίσεις:

  • Η θέσπιση ποσόστωσης 50% για τους αποφοίτους των τεχνικών λυκείων, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι να διορίζονται με μικρότερη βαθμολογία.
  • Ο περιορισμός στους διαγωνιζόμενους να υποβάλουν αιτήσεις μόνο σε μια Νομαρχία.
  • Ο περιορισμός στους υποψήφιους να δηλώνουν προτίμηση το πολύ σε 10 φορείς ανά Νομαρχία.

Σύμφωνα με το ΣτΕ οι νόμοι του ΑΣΕΠ που επιτρέπουν τέτοια διαδικασία για τους διαγωνισμούς «δε δικαιολογούνται από λόγους προδήλου δημοσίου συμφέροντος» και προσβάλλουν την αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας, καθώς εισάγουν δυσμενή μεταχείριση σε βάρος ατόμων που μπορεί να συγκέντρωσαν μεγαλύτερη βαθμολογία, ενώ μπορούν να προσληφθούν άτομα που είχαν χειρότερη επίδοση στο διαγωνισμό.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνονται 12 υποψήφιοι που είχαν αποτύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Βέβαια, όσοι προσλήφθηκαν τότε δεν κινδυνεύουν να απολυθούν από το Δημόσιο, αλλά ίσως στο άμεσο μέλλον υποχρεωθεί το Δημόσιο να προσλάβει και άλλους 3.000 υποψήφιους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ πιθανότατα θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και άλλοι που συμμετείχαν σε άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ