Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοίγουν οι πόρτες του δημοσίου και για μη αναγνωρισμένα πτυχία

Νέο «προσοντολόγιο» δημοσίων υπαλλήλων προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών

Τις πόρτες του δημοσίου σε κάθε λογής πτυχιούχους διαφόρων εγχώριων ή ξένων κολεγίων και αποφοίτους σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή ξένων πανεπιστημίων που δε θεωρούνται ισότιμα με τα ελληνικά, ανοίγει η κυβέρνηση, μοιράζοντας ελπίδες σε χιλιάδες νέους και νέες, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.

Το νέο «προσοντολόγιο» των υπαλλήλων του δημοσίου, που διαμόρφωσε το υπουργείο Εσωτερικών και βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς υπογραφή, ουσιαστικά εξομοιώνει τα πτυχία των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων με τίτλους σπουδών ή διπλώματα τριτοβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ να διοριστούν σε διοικητικές θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΕ - ΤΕ) στο δημόσιο, ανεξαρτήτως της ειδικότητας που έχουν. Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι κάτοχοι πτυχίων ή διπλωμάτων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου Τομέα», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα στο δημόσιο και για αποφοίτους σχολών, για την ποιότητα των οποίων δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, οι ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ του δημοσίου μπορούν να καλυφθούν από κατόχους πτυχίων ή διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ στους οποίους έχει χορηγηθεί Πράξη Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας, καθώς και από κατόχους τίτλων σπουδών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κολέγια του εξωτερικού με φοίτηση κάτω των τριών ετών) που έχουν αποκτηθεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ, στους οποίους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος. Δεν απαιτείται ακαδημαϊκή ισοτιμία του τίτλου σπουδών.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το αντίθετο από αυτό που διατείνεται η κυβέρνηση, «η ενίσχυση δηλαδή του δημοσίου τομέα με ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ επιφέρει και ανισότητες μεταξύ των πτυχιούχων. Για παράδειγμα, με το νέο «προσοντολόγιο», ένας απόφοιτος μουσικής, με βαθμό πτυχίου το 9, μπορεί να λάβει μια θέση σε κάποια νομική υπηρεσία φορέα του δημοσίου, έναντι ενός πτυχιούχου της νομικής με βαθμό πτυχίου το 7.

Επίσης, καθιερώνεται η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή ως απαραίτητο προσόν για τις θέσεις ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Στο εξής η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή θα διαπιστώνεται αποκλειστικά με πιστοποιητικό τύπου ECDL, το οποίο θα χορηγείται από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης. Η δε γνώση ξένων γλωσσών στο εξής θα διαπιστώνεται με το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, αλλά και με τίτλους ή πιστοποιητικά που αναγνωρίζονται από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Παιδείας. Μεταβατικά και μέχρι να καθοριστούν αυτοί οι τίτλοι, η γνώση της γλώσσας θα μπορεί να αποδεικνύεται και με τα διπλώματα των ξενόγλωσσων ιδρυμάτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκλεισμός από προκηρύξεις λόγω ανύπαρκτου δικαιολογητικού (2024-08-06 00:00:00.0)
Σήμερα η εκδήλωση (2006-07-12 00:00:00.0)
Ανοίγει το δρόμο για ανισότητες (2003-12-02 00:00:00.0)
Τα Πολυτεχνεία και το μέλλον τους (2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ