Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρηματολογία περί πολιτικού εγκλήματος

Στη δίκη αγόρευσαν χτες οι συνήγοροι του Κουφοντίνα, Β. Καρύδης, και του Τζωρτζάτου, Δ. Παρασκευόπουλος

Αναφερόμενος σε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του, στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος, αγόρευσε χθες στη δίκη της «17 Ν» ο συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, καθηγητής Βασίλης Καρύδης. Σ' αυτήν προχώρησε σε διάκριση ανάμεσα στα πολιτικά εγκλήματα και σ' εκείνα τα εγκλήματα που στρέφονται κατά πολιτικών, αλλά γίνονται από μεμονωμένα άτομα. «Οι κατηγορούμενοι - είπε - υποστηρίζουν ότι ήταν μια πολιτική ομάδα ένοπλης πάλης» και συμπλήρωσε: «Σε τι διακρίνεται μία τέτοια ομάδα από το δολοφόνο της Σουηδής υπουργού Λιντ; Τον Γεώργιο Β` το '13 τον σκότωσε ο Αλέξανδρος Σχοινάς. Θεωρήθηκε μανιακός. Ετσι θεωρήθηκε, έτσι έχει περάσει στη βιβλιογραφία. Είναι πολιτικός εγκληματίας; Οχι, θα απαντήσω. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη δράση».

Υπό αυτό το πρίσμα, και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διακήρυττε η οργάνωση, αλλά και τον τρόπο που δρούσε, ο συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δράση της «17 Ν» ήταν πολιτική, όπως πολιτικά ήταν και τα αδικήματα που διέπραξε, αντικρούοντας την επιχειρηματολογία της Πολιτικής Αγωγής ότι τα μέλη της οργάνωσης ήταν serial κillers (δολοφόνοι κατά συρροή).

Ο Β. Καρύδης αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στις συνθήκες τρομο-υστερίας που διαμορφώθηκαν με τις συλλήψεις των κατηγορουμένων και εκδήλωσε την αποστροφή του για το γεγονός ότι επιχειρήθηκε η δαιμονοποίησή τους και η ενοχοποίηση όσων τους ανέλαβαν ως συνήγοροι υπεράσπισης. Επίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν επιχειρεί συσχέτιση της δράσης της «17 Ν» με τη δράση του ΚΚΕ - κάτι που χαρακτήρισε ότι θα ήταν αφέλεια - προχώρησε σε ένα νομικό παραλληλισμό των δικών των κομμουνιστών της δεκαετίας του '50 και του '60 και της σημερινής δίκης της «17 Ν». Για να καταλήξει ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες και αντιστοιχίες, που συνιστούν περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μετά τον Β. Καρύδη, το λόγο έλαβε ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος επίσης υποστήριξε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης, ενώ κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου ότι τα αδικήματα της οργάνωσης δεν είναι πολιτικά, με αποτέλεσμα - όπως είπε - να στερηθούν οι κατηγορούμενοι τον φυσικό τους δικαστή, τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια.

Ο Δ. Παρασκευόπουλος καταφέρθηκε επίσης εναντίον του τρομονόμου, ενώ ειδική επικριτική αναφορά έκανε στις διατάξεις που επιβραβεύουν το χαφιεδισμό.

Τέλος, απαντώντας στους εισαγγελείς και σε συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, που ταύτιζαν κομμουνιστές και φασίστες ηγέτες, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά. Ποιος ήταν ο Χίτλερ; Ο άνθρωπος που εξόρκισε αυτή την ταπείνωση της Συνθήκης των Βερσαλλιών από το μυαλό των Γερμανών και τους καθήμαξε. Και δεν καθήμαξε τους Γερμανούς, καθήμαξε όλον τον κόσμο. Ποιος ήταν ο Στάλιν; Ο άνθρωπος που πήρε τους μουζίκους και τους έκανε αστροναύτες. Είδατε ποτέ να κάνει κανέναν επιθετικό πόλεμο σε καμία χώρα δίπλα; Οχι ασφαλώς».

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα, λόγω του ότι σήμερα τα δικαστήρια δε λειτουργούν, εξαιτίας της γιορτής του προστάτη της Δικαιοσύνης, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 3 Μάη η απόφαση (2007-04-21 00:00:00.0)
Ενσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου (2005-12-13 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων (2003-07-24 00:00:00.0)
Ανέβηκαν οι τόνοι (2003-04-22 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η συζήτηση περί πολιτικού εγκλήματος (2003-03-12 00:00:00.0)
Ενσταση για τη σύνθεση του δικαστηρίου (2003-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ