Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι μηχανικοί αρνούνται ευθύνες που δεν τους αναλογούν

Οι μηχανικοί αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν και οφείλονται στις εγκληματικές παραλείψεις που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες από τις κυβερνήσεις στον τομέα της οικοδομής.

Αυτό ξεκαθάρισαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει να τους μεταθέσει όλες τις ευθύνες του συστήματος παραγωγής των έργων, ενώ παράλληλα θα καθιερώνει πλημμελείς και επιλεκτικούς ελέγχους των μελετών, όπως επιχειρεί να κάνει με το νομοσχέδιο που παρουσίασε, τότε θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Οπως τόνισαν, οι ρόλοι στο σύστημα παραγωγής των έργων θα πρέπει να είναι απολύτως διακριτοί, ώστε να μπορούν να αποδοθούν ευθύνες. Τώρα όμως η κυβέρνηση μέσα σε ένα καθεστώς αοριστίας που επικρατεί, τους ζητά να πληρώσουν και για δικές της παραλείψεις, όπως ο πλημμελής έλεγχος των υλικών, η παρακολούθηση της συντήρησης των έργων, η υπολειτουργία των Πολεοδομιών λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού κ.ά. Θέλουμε - τόνισαν - τον αυστηρότατο έλεγχο σε όλες τις φάσεις της παραγωγής των έργων και γι' αυτό έχουμε κάνει προτάσεις από το 1990. Συνιστά, όμως έλλειμμα ηθικής της πολιτικής να θέλεις να μεταθέσεις τις δικές σου ευθύνες, όπως κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο.

Τέλος, επισήμαναν ότι προσέρχονται στο διάλογο με το ΥΠΕΧΩΔΕ με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα καταθέτοντας τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου. Είμαστε βέβαιοι - υποστήριξαν - ότι ο διάλογος θα οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές, χωρίς ωστόσο να ξέρουμε και πόσο σημαντικές θα είναι αυτές.

Ωμή παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία

Στο μεταξύ, ωμή παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία για τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ επιχείρησε να κάνει προχτές κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, τους ζήτησε να αναβάλουν τις εκλογές που έχουν προκηρυχτεί για τις 30 Νοέμβρη, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο που τις διέπει και συγκεκριμένα να γίνεται η εκλογή του προέδρου με άμεση ψηφοφορία από όλα τα μέλη του ΤΕΕ.

Η κίνηση αυτή της υπουργού εκτιμάται ότι έγινε είτε για στενά κομματικούς λόγους - η παράταξη του ΠΑΣΟΚ παραμένει διασπασμένη - είτε για να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στην κριτική που υφίστανται από το ΤΕΕ τα διάφορα νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Πάντως οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ δήλωσαν ότι θεωρούν αδιανόητο να προχωρήσει η υπουργός σε αλλαγές του νόμου που αφορά την εκλογική διαδικασία στο ΤΕΕ, χωρίς να έχει τις προτάσεις στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα επισήμαναν ότι ο μόνος λόγος που μπορούν να αναβληθούν οι εκλογές του ΤΕΕ, σύμφωνα με το νόμο, είναι να συμπίπτουν με τις βουλευτικές εκλογές...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βολική παραίτηση Χειμάρα (2023-01-05 00:00:00.0)
Μοίραζαν την παλιά εγκύκλιο... (2004-03-08 00:00:00.0)
Οι Μηχανικοί ψηφίζουν «Πανεπιστημονική» (2003-11-28 00:00:00.0)
Μεγάλες ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για τις πλημμύρες (2001-11-10 00:00:00.0)
Ως τις 14/3 η προθεσμία (2000-02-23 00:00:00.0)
Ως τις 14 Μάρτη η προθεσμία (2000-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ