Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ
«Μοντέλο ευελιξίας» οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το μοντέλο της «ευελιξίας» και της «προσαρμοστικότητας» θα αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004! Αυτό ομολόγησε χτες κυνικά ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γ. Κρανιδιώτης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η «ADECCO», εταιρία προώθησης απασχόλησης, δηλαδή ένα από τα γνωστά πολυεθνικά «δουλεμπορικά» γραφεία. Αυτή ακριβώς η δήλωση επιβεβαιώνει τις προθέσεις κυβέρνησης-βιομηχάνων για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απαίτηση των βιομηχάνων, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, να αρθούν οι όποιες δυσκαμψίες περιορίζουν τη χρήση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αυτές οι δυσκαμψίες είναι ξεκάθαρο ότι αφορούν στην πλήρη απασχόληση, στα όποια δικαιώματα έχει κατακτήσει η εργατική τάξη μέχρι σήμερα. Σε αυτή ακριβώς τη λογική οι βιομήχανοι ζητούν ένα νομοθετικό πλαίσιο σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Βεβαίως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί τα μέγιστα. Εχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους για μείωση του εργατικού κόστους, έχει επιτρέψει στην εργοδοσία, μέσα από το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο, να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους με άθλιες συνθήκες εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί. Θέλουν όμως και άλλα. Θέλουν από τους «κοινωνικούς εταίρους» να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και στην «ανταγωνιστικότητα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Δηλαδή να πατήσουν ακόμα περισσότερο στο λαιμό τους εργάτες, να τους μετατρέψουν σε σκλάβους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν τη μεγάλη ευκαιρία, ώστε να κάνει ο εργαζόμενος ένα βήμα πιο μπροστά για την «προσαρμογή» του στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αυτό ακριβώς εξηγούν σήμερα τα «δουλεμπορικά» γραφεία, τα οποία η κυβέρνηση με νομοθετική βούλα νομιμοποίησε. «Τρίβουν τα χέρια τους» και δουλεύουν πυρετωδώς, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, για την αύξηση των κερδών τους και των κερδών των «πελατών» τους.

Εξάλλου, στελέχη αυτών των γραφείων απροκάλυπτα ομολογούν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτά τα γραφεία γιατί έτσι μειώνουν το εργατικό κόστος κατακόρυφα. Οι «πελάτες» αυτών των γραφείων, εφαρμόζοντας μεθόδους ευέλικτης εργασίας, μπορούν και μετατρέπουν το κόστος μισθοδοσίας από σταθερό σε μεταβλητό, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ανάλογα με τη χρονική περίοδο.

Για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εργασιακή ανασφάλεια, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, σημαίνει ακόμα χαμηλότερα μεροκάματα, σημαίνει καταπάτηση και άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, σημαίνει πλήρη εξάρτηση από τις ανάγκες του αφεντικού. Σημαίνει λειψή ζωή. Αυτό το εργασιακό τοπίο ονειρεύεται το κεφάλαιο και χαμογελάει, γιατί ξέρει ότι η κυβέρνηση δουλεύει ακάθεκτη για τη δημιουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ