Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΦΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Τρίτος νεκρός εργάτης σε δύο μέρες
  • Πάνω από 100 νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2003
  • Αφησαν πεταμένο στο χώμα το νεκρό εργάτη τέσσερις ολόκληρες ώρες!
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλο το εργοτάξιο. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 11πμ

Τέσσερις ώρες κείτονταν πεταμένο στο χώμα το νεκρό σώμα του οικοδόμου Αλέξη Μπάτση. Για να προλάβουν να κρυφτούν οι υπεύθυνοι, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε με την αρμόζουσα στην αποστολή του μακαριότητα.

Η οργή ξεχείλισε χτες το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Χωριό. Σ' αυτό το υπερκερδοφόρο για τις εταιρίες κάτεργο όπου έχουν χαθεί ήδη πέντε εργάτες. Στις 2.30 το μεσημέρι ο 32χρονος οικοδόμος Αλέξι Μπάτσι κείτονταν νεκρός. Το όνομά του ήρθε να προστεθεί στους πάνω από 100 νεκρούς εργάτες το 2003 ή στους πάνω από 570 νεκρούς εργάτες από το έτος 2000 και μετά.

Ο Αλέξι Μπάτσι, με αντάλλαγμα ένα μεροκάματο της πείνας, αναγκάστηκε χτες να πουλήσει μαζί με την εργατική του δύναμη και την ίδια του τη ζωή. Μαζί με αυτήν και το μέλλον του πεντάχρονου παιδιού του. Εκείνη την ώρα, μαζί με ένα συνάδελφό του εκτελούσε εργασίες σε πεζοδρόμιο στο χώρο της Δ΄ εργολαβίας. Λίγο πιο κει μια μπετονιέρα με το σήμα της τεχνικής εταιρίας «J&P ABAΞ» δουλεύει στο ρελαντί, ενώ ο οδηγός της έχει κατεβεί από αυτή. Η μπετονιέρα ξαφνικά αρχίζει να τσουλάει περνώντας κυριολεκτικά πάνω από τον Αλέξι Μπάτσι.

Λίγη ώρα αργότερα, συνεργείο του «Ρ» φτάνει στο χώρο, ειδοποιημένο από μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που είναι ήδη εκεί. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μενιδίου του Συνδικάτου, Αλ. Κατσούλης και το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, Κ. Χατζάρας μάς καταγγέλλουν ότι το ασθενοφόρο που υπάρχει στο εργοτάξιο - κάτεργο, ενώ είχε πάει στον τόπο του θανατηφόρου δεν έκανε τίποτα. Περίμενε να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και όταν αυτό ήρθε έφυγε το εργοταξιακό. Ωρα 4.30 το μεσημέρι. Το περιπολικό της Αστυνομίας μόλις έχει φθάσει παρ' όλο που οι εργαζόμενοι λένε ότι έχουν ειδοποιήσει την Αστυνομία από τις 2.30. Οι αστυνομικοί λένε ότι το σήμα το πήραν είκοσι λεπτά πριν έρθουν!!! Φυσικά, όταν έφθασε το περιπολικό, οι υπεύθυνοι της εταιρίας είχαν εξαφανιστεί. Ο Κ. Χατζάρας που κάθισε στο εργοτάξιο μέχρι αργά μας λέει: «Πήγαμε στα γραφεία της εταιρίας και δεν ήταν κανένας». Τελικά, τον νεκρό τον παίρνει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τέσσερις ώρες αργότερα, στις 6.30 μ.μ., καθώς το φωτογραφικό της Αστυνομίας που τυπικά έπρεπε να προηγηθεί του ασθενοφόρου φθάνει πολύ αργά!!!


Ποιος θα πληρώσει γι' αυτό το θάνατο; Η πολιτική της κυβέρνησης και η ασυδοσία των εργοδοτών που ευθύνονται για πάνω από 100 νεκρούς εργάτες μέσα στο 2003 θα κάτσουν στο σκαμνί; Θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν; Η απάντηση είναι όχι. Τα αστικά δικαστήρια και οι νόμοι τους υπάρχουν, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι να εναντιώνονται σε αυτά. Το μόνο δικαστήριο που μπορεί να τους δικάσει είναι αυτό των πιο σκληρών και μαζικών αγώνων της εργατικής τάξης.

Ως αργά το απόγευμα, τα στοιχεία του οδηγού παρέμεναν άγνωστα. Και τα αναπάντητα ερωτήματα πολλά. Ερώτημα πρώτο: Υπήρχε εκείνη την ώρα κάποιος που να επιβλέπει τις εργασίες; Ερώτημα δεύτερο: Ο οδηγός είχε άδεια χειρισμού του μηχανήματος; Ηταν δηλαδή, εξειδικευμένος γι' αυτή τη δουλιά; Ερώτημα τρίτο: Το αρμόδιο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου του υπουργείου Εργασίας που έλεγξε το χώρο του θανατηφόρου βρήκε το βιβλίο συντήρησης στο μηχάνημα όπως προβλέπεται από το νόμο; Είχε γίνει η προβλεπόμενη συντήρηση; Ερώτημα τέταρτο: Το ασθενοφόρο του εργοταξίου είχε εξειδικευμένο προσωπικό, είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό; Ερώτημα πέμπτο: Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η Αστυνομία επέτρεψε τη μεταφορά του νεκρού τέσσερις ολόκληρες ώρες μετά την ειδοποίησή της; Ποιος τελικά φυγάδευσε, και αυτή τη φορά, τους ομοτράπεζους του κ. Σημίτη;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάμε κι όπου βγει» με μπαλώματα και συμπράξεις με ιδιώτες (2023-06-30 00:00:00.0)
Δολοφόνησαν 28χρονο εργάτη για 60 ευρώ... (2006-01-17 00:00:00.0)
Προσφορά ποδοσφαιριστών (2004-12-24 00:00:00.0)
Το θανατικό των Ολυμπιακών έργων (2004-08-10 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2004-07-22 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2004-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ