Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Απρόσκοπτη πρόσβαση στις γυναίκες

Υπέρ της απρόσκοπτης εισόδου των γυναικών και στα θεωρούμενα αποκλειστικά «ανδρικά επαγγέλματα» τάσσεται το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς έκρινε αντισυνταγματική την ποσόστωση που επιβάλλεται για τις γυναίκες σε ορισμένα, κατά την προκήρυξη διαγωνισμών.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ δικαίωσε γυναίκα που συμμετείχε σε διαγωνισμό για το σώμα των συνοριακών φυλάκων, η οποία δεν προσλήφθηκε λόγω ποσόστωσης. Στο διαγωνισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχαν προσληφθεί 324 άνδρες και 35 γυναίκες ως συνοριακοί φύλακες που απασχολούνταν στο Νομό Θεσσαλονίκης. Μια γυναίκα που αποκλείστηκε από το διαγωνισμό, λόγω ποσόστωσης, προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου και δικαιώθηκε. Ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε λόγω αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ερμηνεύοντας τα άρθρα 4 και 116 του Συντάγματος περί ισότητας των δύο φύλων κατά την πρόσβασή τους στα διάφορα επαγγέλματα, έκρινε ότι δεν επιτρέπονται αποκλίσεις από τις συνταγματικές επιταγές.

Μάλιστα, στην απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρεται ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 16) δεν μπορεί να γίνει καμιά απόκλιση από τις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των δύο φύλων, κάτι που επιτρεπόταν προ της αναθεώρησης για σοβαρούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ