Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΕ
Βήμα προεκλογικών εξαγγελιών

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, πλειοδότησαν σε υποσχέσεις για το ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Υποσχέσεις προς τους νομάρχες για πόρους και αρμοδιότητες αλλά και προεκλογικές εξαγγελίες για ...χιλιάδες προσλήψεις, μοίραζε και χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Στην προεκλογική πλειοδοσία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής. Αμφότεροι περιέγραφαν ως «ειδυλλιακό τοπίο» το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ένας θεσμός που - με ευθύνη της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΣΥΝ - διολισθαίνει σε ρόλο διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων και που είναι σχεδόν βέβαιη η κατάργησή του και η αντικατάστασή του από την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Αυτό έκανε σαφές και ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας πως οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης που προβλέπει το Σύνταγμα θα είναι οι δήμοι και η αιρετή Περιφέρεια, ενώ κατέθεσε και την άποψή του για λιγότερες και ισχυρότερες περιφέρειες, όπως είπε. Μάλιστα, στο σημείο αυτό καταφέρθηκε εναντίον του Κ. Καραμανλή, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε πως στο πρόγραμμα της ΝΔ για τη διοικητική δομή της χώρας προβλέπονται τρία επίπεδα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΝΑ και αιρετή Περιφέρεια), λέγοντας ότι αυτό δε γίνεται με βάση το Σύνταγμα.

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα υπάρξει ένας μεταβατικός νόμος ξεκινώντας από τη βασική οριοθέτηση και ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, την κοστολόγηση και ανακατανομή των πόρων προς τα αναπτυξιακά και αυτοδιοικητικά σχήματα. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά του θεσμού, ο υπουργός επανέλαβε ότι η πλειοψηφία των χρημάτων που διαχειρίζονται οι δήμοι πρέπει να προέρχονται από δικούς τους πόρους, δηλαδή από φόρους και τέλη σε βάρος των δημοτών.

Δεν έλειψαν, τέλος, και οι προεκλογικές εξαγγελίες προσλήψεων από τις νομαρχίες. Ο Κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε 2.878 προσλήψεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκ των οποίων οι 975 έχουν ήδη προκηρυχτεί.

Ακόμα, ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετηθεί αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τη διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία προφανώς θα προχωρήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με την επίφαση του διαλόγου.

Η άλλη αντίληψη

Τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό που λειτουργεί, σχεδόν στο σύνολό της, χωρίς παρεκκλίσεις από τις βασικές επιλογές της κυρίαρχης τάξης, υπογράμμισε, στην παρέμβασή του, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συμπλήρωσε πως «για να μπορέσει η ΤΑ να συμβάλει ουσιαστικά σε μια ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των εργαζομένων, για να ξεφύγει από την οικονομική και λειτουργική μιζέρια, απαιτείται μια άλλη πολιτική. Ενα σύγχρονο, προς όφελος του λαού, περιεχόμενο της ΝΑ, ένα ξεπέρασμα των προβλημάτων της, σημαίνει πριν απ' όλα ξεπέρασμα του ίδιου του συστήματος τόσο στην οικονομία όσο και στο επίπεδο των κρατικών λειτουργιών. Στα πλαίσια προώθησης τέτοιων αλλαγών, όλη η ΤΑ και η ΝΑ μπορεί να αποκτήσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, την υλικοτεχνική υποδομή, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων για την άνοδο του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου τους».

Αναφερόμενος στην οικονομική δυσμένεια του θεσμού, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως «η οικονομική επάρκεια μπορεί να κατακτηθεί με ένα σοβαρό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι σε βάρος των εργαζομένων με πρόσθετα τέλη και φόρους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοταχώς για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο (2003-04-03 00:00:00.0)
Ξεμπερδεύουν με την Αυτοδιοίκηση (2002-12-18 00:00:00.0)
Προβληματισμός στην ΚΕΔΚΕ (2000-05-18 00:00:00.0)
Οδηγίες πώλησης - φορολόγησης (1999-01-17 00:00:00.0)
Εξευτελιστική οικονομική ενίσχυση (1998-10-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ