Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ρατσισμός από τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δήμαρχο

Απαγορεύει στους μετανάστες να χρησιμοποιούν τη δημοτική συγκοινωνία!

Το ακραίο φαινόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς που ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες στο Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης, έχει πρωταγωνιστή σε ό,τι αφορά την έμπνευση και την εφαρμογή του τον εκσυγχρονιστή δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλο, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Κόμματα που στα λόγια υπερασπίζονται δήθεν το δικαίωμα των μεταναστών για δουλιά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, στην πράξη όμως υπηρετούν την πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Με πρόσχημα την εξασφάλιση της... ασφάλειας στη δημοτική συγκοινωνία (εξυπηρετεί τους οικισμούς Θέρμης, Ραιδεστού, Ρυσίου, Ταγαράδων), απαγορεύει στους οικονομικούς μετανάστες να τη χρησιμοποιούν! Εκτρέφει έτσι το ρατσισμό και υποδαυλίζει την αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και αναγάγει σε κριτήριο της εγκληματικής συμπεριφοράς την εθνική καταγωγή και τη γλώσσα του επιβάτη της δημοτικής συγκοινωνίας. Ως πρόσχημα για την εφαρμογή του μέτρου παρουσιάστηκαν τα περιστατικά λεωφορειοπειρατίας που είχαν γίνει από Αλβανούς υπηκόους, πριν χρόνια.

Η δικαιολογία που προβάλλει η δημοτική αρχή, ότι δήθεν τη δημοτική συγκοινωνία την πληρώνουν δημότες και κάτοικοι του δήμου και άρα αυτοί έχουν δικαίωμα να τη χρησιμοποιούν, είναι πέρα για πέρα διάτρητη. Στην πράξη, η απαγόρευση δεν ισχύει για κανέναν άλλο, ακόμη κι αν είναι δημότης άλλου δήμου. Στην πραγματικότητα, μοναδικό κριτήριο αποτελεί η γλώσσα και η καταγωγή των επιβατών.

«Ολοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Θέρμης, αλλοδαποί ή όχι, εξυπηρετούνται», βεβαιώνει με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Δήμος Θέρμης, όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Αφού καθημερινά είναι τα φαινόμενα αποκλεισμού από τη δημοτική συγκοινωνία αλλοδαπών εργαζομένων και μελών των οικογενειών τους, που επί χρόνια ζουν και εργάζονται στην περιοχή του Δήμου Θέρμης.

Να σταματήσει τώρα η εφαρμογή του ρατσιστικού μέτρου με άμεση λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις και τα πολιτικά κόμματα, καλεί ο Θ. Ιγνατιάδης, δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Θέρμης». Και σημειώνει πως «όποιος θέλει πραγματικά να διασφαλίσει την ασφάλεια και την επάρκεια των δημοτικών συγκοινωνιών, πρέπει να αποδείξει του λόγου το αληθές, παλεύοντας ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές αιτίες της εγκληματικότητας. Αιτίες που βρίσκονται στην εξαθλίωση και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική και στην οικονομική αδυναμία των δήμων να παρέχουν επαρκή και ασφαλή συγκοινωνία και άλλα κοινωνικά αγαθά. Αιτίες που βρίσκονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική των μονόδρομων και τα κόμματα, αλλά και τους δημοτικούς άρχοντες που συναινούν σ' αυτή ή τη στηρίζουν».

Με ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» σημειώνει: «Τέτοιες πρακτικές έχουν ουσιαστικά στόχο και οδηγούν αντικειμενικά στην καλλιέργεια του διχασμού ανάμεσα στους γηγενείς εργαζόμενους και τους οικονομικούς μετανάστες, να αποτρέψουν την προοπτική ενότητας και πάλης τους ενάντια στην κοινή εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καταλήστευση του πλούτου των χωρών και της εργασίας των ανθρώπων που τον παράγουν και να δημιουργούν τις συνθήκες που η αξιοποίηση του φυλετικού μίσους θα αποτελεί το όχημα για την επιβολή πολέμων και αντιλαϊκών πολιτικών σε βάρος όλων των εργαζόμενων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ