Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Πρόβλημα οι αναβολές των δικών

Ο δραστικός περιορισμός των αναβολών στις δίκες, που καθιερώθηκε με το νόμο 3160/2003 που ψηφίστηκε πρόσφατα, δημιουργεί προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Βέβαια, το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό με τις συνεχείς αναβολές των δικών για μικροαιτίες, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Τελικά, όμως, ούτε οι τελευταίες ρυθμίσεις δίνουν λύση στο ζήτημα των αναβολών των δικών.

Στο θέμα αυτό κάνει παρέμβαση και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου (ΑΠ) Γ. Κάπος, με αφορμή αποφάσεις δύο έκτακτων γενικών συνελεύσεων δικηγορικών συλλόγων της επαρχίας, με τις οποίες αποφασίστηκε αποχή των δικηγόρων από τη συνέχιση της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι με το νέο νόμο μετά την πρώτη αναβολή για μια δικαστική υπόθεση, εφαρμόζεται το μέτρο της ολιγοήμερης διακοπής της δίκης.

Στην εγκύκλιό του προς τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης των δικηγόρων για αποχή δεσμεύει τον δικηγόρο να συμμορφωθεί με αυτή, εφόσον αποσκοπεί στην ικανοποίηση νόμιμων επιδιώξεων του κλάδου. Επίσης, στην εγκύκλιο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσθέτει ότι ο κατηγορούμενος δε δεσμεύεται να εμφανιστεί την ημέρα που θα συνεχιστεί η συνεδρίαση με τον ίδιο δικηγόρο και πως η εμμονή του κατηγορούμενου για τη χορήγηση αναβολής αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ