Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εξωτερικές σχέσεις»... made in USA

Οσον αφορά τον τομέα των «εξωτερικών σχέσεων» της ΕΕ, η σύνοδος κορυφής «εκφράζει την ικανοποίησή της για την ομόφωνη έγκριση της απόφασης 1511» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επανέλαβε την «αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του από τρομακτικές επιθέσεις», εκφράζοντας «ανησυχία για το τείχος ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη» και ζητώντας «αντιστροφή της πολιτικής των εποικισμών», ενώ επανέλαβε «εκ νέου τη βαθιά του ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Υπάρχει, εκ νέου εκτεταμένη αναφορά στο (...) Κόσσοβο, απόδειξη ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια εισέρχεται και πάλι στο στόχαστρο αποσταθεροποίησης. Η ομόφωνη απόφαση της συνόδου κορυφής για το Κόσσοβο, με τη συνυπογραφή του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου, αφήνει υπόνοιες για απόσχιση του Κοσσόβου από την ομοσπονδία Σερβίας - Μαυροβουνίου, στην οποία τυπικά ανήκει ακόμα παρά την κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ μετά το 1999. Ολόκληρη η παράγραφος 70 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών έχει ως εξής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας για πρακτικά θέματα αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς της στρατηγικής της Διεθνούς Κοινότητας περί "επίτευξης προϋποθέσεων πριν από την αναγνώριση" («standards before status»), η οποία βασίζεται στην απόφαση αριθ. 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί επίσης ουσιαστικό βήμα προς την ομαλοποίηση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και για περαιτέρω προσέγγιση προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στα πλαίσια της διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Βάσει αυτών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την έναρξη του διαλόγου στις 14 Οκτωβρίου στη Βιέννη, αλλά εξέφρασε απογοήτευση επειδή ορισμένοι εκ των βασικών συνομιλητών αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν».

Η ΕΕ «λυπάται» για το χάος στη Βολιβία, «προτρέπει» την κυβέρνηση της Βολιβίας και καλεί τον λαό «να απόσχει από πράξεις βίας και να ξεκινήσει υπεύθυνο και εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση» (!!!) Αυτός ο διάλογος, λέει, θα «πρέπει να αναγνωρίζει το Κοινοβούλιο ως το νόμιμο θεσμό της δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ