Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει η «ανάγκη επανίδρυσης του κράτους» που προβάλλει η ΝΔ;

«ΘΕΛΟΥΜΕ ένα κράτος που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα» (Κ. Καραμανλής). «Εμείς θέλουμε ένα κράτος σύμμαχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» (Γ. Σουφλιάς).

Από μόνες τους οι παραπάνω διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ και του υπεύθυνου Προγράμματος του κόμματος είναι αρκετές για να δώσουν το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της ηγεσίας της ΝΔ για το ρόλο του κράτους, αλλά και να «αποκαλύψουν» τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εύηχες εξαγγελίες για «ευέλικτο, λιγότερο δαπανηρό και επιτελικό» κράτος.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του κόμματος για τη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκύπτει ξεκάθαρα ότι η περιβόητη «επανίδρυση του κράτους» δεν είναι παρά οι νεοφιλελεύθερες «τομές» στην κρατική μηχανή, τις οποίες επαγγέλλεται και προωθεί το ΠΑΣΟΚ και φιλοδοξεί «πιο τολμηρά και αποτελεσματικά» να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μέσα από το πρόγραμμά της η ΝΔ αποσαφηνίζει ότι:

ΘΑ ΓΙΝΕΙ επαναχάραξη των ορίων του κράτους, σύμφωνα με την οποία λειτουργίες όπως η δημόσια τάξη και ασφάλεια, η κεντρική διοίκηση και δικαιοσύνη κατατάσσονται στο στενό πυρήνα του κράτους και ασκούνται από αυτό κατά τρόπο «μονοπωλιακό», παραπέμποντας στο «κράτος - χωροφύλακα». Ομως στις κοινωνικές λειτουργίες, όπως παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πολιτισμός κ.ά., το κράτος «δεν έχει το μονοπώλιο και μπορεί να δραστηριοποιείται και η ιδιωτική πρωτοβουλία», αναφέρεται στο πρόγραμμα...

«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ να αποσυρθεί από την άσκηση δημόσιας επιχειρηματικής δραστηριότητας». Μέσα από την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων τα πάντα θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα, εκτός από αυτά που, προς το παρόν, δεν επιθυμούν τα μονοπώλια, δηλαδή τα «δίκτυα» των δημοσίων οργανισμών (π.χ., ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ θα γίνει πιο «ευέλικτη»: Πώς; Μέσα από ένα «τετραετές πρόγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων και υπηρεσιών», καθώς και πρόγραμμα ιδιωτικοποίησής τους. «Βασική αρχή του προγράμματός μας είναι ότι αφού καθοριστούν οι στόχοι και οι προδιαγραφές ενός έργου ή υπηρεσίας, η παραγωγή της θα μπορεί να ανατίθεται και σε ιδιώτες, αν με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα και χαμηλότερο κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Σουφλιάς. Η δημόσια διοίκηση θα λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μάνατζμεντ, δηλαδή στη βάση της αρχής του «κόστους - οφέλους», άρα θα είναι «χρήσιμη» μόνο για τους έχοντες...

Ο ΡΟΛΟΣ της αυτοδιοίκησης ως μακρύ χέρι της εξουσίας ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αφού προβλέπεται μεν μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά οι αναγκαίοι πόροι θα δοθούν μόνο μετά από κοστολόγηση! Επίσης δηλώνεται ότι ενισχύονται οι ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα εξωθούνται σε «αποκεντρωμένους και αμέσως εισπραττόμενους πόρους»! Αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη, αρκεί μια ματιά στον υπερβάλλοντα ζήλο, με τον οποίο οι γαλάζιοι δήμαρχοι απομυζούν εδώ και χρόνια τους δημότες τους.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ υπάλληλοι οφείλουν να είναι πειθήνια εκτελεστικά όργανα: Πλήθος από αυταρχικά και αντιυπαλληλικά μέτρα που αφορούν την κατάσταση και εξέλιξή τους, όπως η σύνδεση μισθού με βαθμό και απόδοση, η αναδιάρθρωση της ιεραρχίας, το σύστημα προαγωγών, αναλαμβάνουν να τους πειθαναγκάζουν. Την ίδια στιγμή βέβαια ευλογούνται και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, προβλέπεται και η μερική απασχόληση για τεχνικό, εργατικό και βοηθητικό προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγωνισμός... φαυλότητας (2005-06-30 00:00:00.0)
«Πολιτισμένα» πράγματα (2004-03-11 00:00:00.0)
Μήνυμα αντεργατικής αλληλεγγύης (2003-01-25 00:00:00.0)
«Βασικός μέτοχος» στην υποκρισία (2002-02-14 00:00:00.0)
Από Σεπτέμβρη ...«πλησίστιοι» (2000-05-17 00:00:00.0)
Συστράτευση Αβραμόπουλου ...μέσω γευμάτων (2000-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ