Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Βασικός μέτοχος» στην υποκρισία

«Πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στον προσδιορισμό της έννοιας του βασικού μετόχου, όπως η ίδια έχει αποφασίσει, έδωσε ουσιαστικά η ηγεσία της ΝΔ. Την ίδια ώρα περισσεύει η υποκρισία και οι διακηρύξεις περί πάταξης της διαφθοράς.

Εκ του ασφαλούς και γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ορίσει κάποιο ποσοστό για το βασικό μέτοχο στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (έχουν προηγηθεί επαφές και συνεννόηση του ίδιου του Κ. Σημίτη με τους άμεσα ενδιαφερόμενους) με θέμα το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή ή εργολήπτη του δημοσίου, η ηγεσία της ΝΔ επέλεξε την τακτική της άρνησης κάθε διαλόγου για το -συγκεκριμένο - θέμα! Αφήνει έτσι «ελεύθερο το πεδίο» στην κυβέρνηση να κάνει αυτό που θέλει και με το οποίο στην πραγματικότητα συμφωνεί, ακριβώς επειδή είναι αξίωση των μεγάλων αφεντικών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, μετά τη χτεσινή σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Κ. Καραμανλή, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο διάλογο που έχει ζητήσει η κυβέρνηση για το βασικό μέτοχο, επειδή το κόμμα του είχε διαφωνήσει με το σχετικό άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος! «Πιστεύουμε - είπε - ότι η έννοια του βασικού μετόχου δε διασφαλίζει τη διαφάνεια και αφήνει ανοιχτές θεσμικές κερκόπορτες. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συζήτηση για την προετοιμασία σχετικού εκτελεστικού νόμου - λέγαμε τότε, επιμένουμε και σήμερα - είναι προφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στη βασική θέση της ΝΔ για τη θεσμική θωράκιση της Πολιτείας». Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε καν να αναφέρει ποια είναι η θέση του κόμματός του (σ.σ. ονομαστικοποίηση των μετοχών) ακριβώς γιατί σήμερα δεν την πολυπιστεύουν και προβάλουν...

Κατά τ' άλλα «έστησαν στον τοίχο» τη διαφθορά - «το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου» κατά τον Κ. Καραμανλή - εντοπίζοντάς την αποκλειστικά στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση ευθύνες για υπόθαλψη.

Στην πραγματικότητα η φραστική επίθεση κατά της διαφθοράς αποτελεί το όχημα για την επιβολή σειράς αντιδραστικών μέτρων στη δημόσια διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις βασικές πηγές της διαφθοράς που ο Κ. Καραμανλής ανέφερε στην εισήγησή του είναι «ο άκρατος κομματισμός, η ατιμωρησία και τα καθεστωτικά χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης»!

Μάλιστα ο Γ. Σουφλιάς έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει την «επανίδρυση ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου» ως τη νέα «Μεγάλη Ιδέα»! «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι το διαβρωμένο αναποτελεσματικό κράτος και οι πολύ κακές υπηρεσίες του» τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ