Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απασχόλησε τη συνάντηση Σημίτη - Στεφανόπουλου

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο συζήτησε χτες το πρωί το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Κ Σημίτης. Οπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση, «όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέλω να επισημάνω την εξέλιξη που υπάρχει στο Κυπριακό. Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι ακόμη ανοιχτό αν υπάρχει πραγματικά κάποια θετική εξέλιξη ή όχι. Η Ελλάδα, πάντως, η Κύπρος, όλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται η Κύπρος να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, θα πρέπει στην πορεία αυτή να δείξουν ότι σταθερά επιδιώκουν την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου και έχουν και το δίκιο με το μέρος τους.

Το θέμα αυτό υπήρξε και αντικείμενο εξέτασης στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπως και όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες. Πιστεύω πως το κλίμα είναι καλό και όσον αφορά τη δική μας στρατηγική, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα γι' αυτό το θέμα. Οσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση ασχολείται αποφασιστικά με τα μεγάλα θέματα και προβλήματα του ελληνικού λαού, όπως και ασχολείται και φροντίζει και θα μεριμνά για τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τον πληθυσμό μας».

Συναντήσεις Χάνεϊ στην Κύπρο

Την παρούσα φάση του Κυπριακού, υπό το φως των απευθείας συνομιλιών, συζήτησαν χτες το πρωί σε πρόγευμα εργασίας ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Βρετανό απεσταλμένο για την πορεία των απευθείας συνομιλιών. Ο Λόρδος Χάνεϊ μετέβη μετά το μεσημέρι στα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Ραούφ Ντενκτάς. Το απόγευμα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και ακολούθως αναχώρησε από την Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά την άφιξή του προχτές το απόγευμα ο Λόρδος Χάνεϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι εφικτή εντός του 2002 και τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πόρισμα για τα συνθήματα υπέρ Γρίβα

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε χτες ότι σε δύο έως τρεις μέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα σε σχέση με τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ ότι νεοσύλλεκτοι εθνοφρουροί στο ΚΕΝ Λάρνακας διατάχθηκαν να φωνάξουν συνθήματα υπέρ του στρατηγού Γρίβα.

Δήλωσε επίσης ότι οι εθνοφρουροί που θα καταθέσουν δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν.

Ο κ. Χάσικος είπε πως αν από την έρευνα καταδειχτεί ότι συνέβη κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι επιλήψιμο και καταδικαστέο. Είπε ακόμη ότι είναι λυπηρό να εμπλέκεται η άμυνα σε κομματικά ή πολιτικά θέματα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Χριστόφια, σύμφωνα με την οποία και «εκατό πορίσματα να βγουν, που να λένε ότι δε συνέβη το γεγονός αυτό, τον ίδιο δεν τον πείθουν», ο υπουργός Αμυνας τη χαρακτήρισε υπερβολική, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να έλεγε ότι δε σέβεται το θεσμό του ποινικού ανακριτή. Και μη σεβασμός στους θεσμούς του κράτους, πρόσθεσε, σημαίνει διάλυση του κράτους. Εξάλλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ερευνών λειτουργός συνταγματάρχης Μαραγκός θα κάνει καλά τη δουλειά του, προσθέτοντας ότι ο αξιωματικός αυτός έχει κάποιο παρελθόν.

Επισήμανε επίσης πως οποιοσδήποτε παρεμβαίνει στο έργο της Εθνικής Φρουράς παρεμβαίνει και στη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ