Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ Δ. ΒΑΓΙΑ
Θυμίζουν χρόνια μισαλλοδοξίας
  • Εντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων
  • Δηλώσεις Μεσσήνιων παραγόντων

Με ανακοίνωσή του το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διαμαρτύρεται έντονα για το ότι όργανα της Ασφάλειας στην Καλαμάτα «θυμήθηκαν» ύστερα από 53 χρόνια ν' ανασύρουν απ' τα αρχεία της μισαλλοδοξίας υποθέσεις, όπως αυτή του Δημήτρη Βάγια, που έχουν καταργηθεί αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και ειδικά με το νόμο 1863/89 για την «Αρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου».

«Συνεπώς, τονίζει, δεν υπήρχε κανένα θέμα που να ήταν εις βάρος του αγωνιστή Δημήτρη Βάγια, εκτός κι αν επιζητούνται άλλοθι για τρομοκράτηση των πολιτών... Διότι παρόμοιες πράξεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν προβλήματα που εκκρεμούν και που τελικά αποδείχνεται ότι αυτά εκκρεμούν μόνο στο μυαλό αυτών που ονειρεύονται δόξες και επευφημήσεις.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ με την ευκαιρία αυτή απευθύνεται προς τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών, με την παράκληση να δώσουν εντολή στα υφιστάμενα όργανά τους να βοηθήσουν τους πολιτικούς πρόσφυγες στην εγκατάστασή τους στην πατρίδα και όχι να τους κατατρέχουν με ανυπόστατες κατηγορίες που θυμίζουν χρόνια μισαλλοδοξίας της δεκαετίας του 1950.

Πόσο μάλλον, όπως στην περίπτωση του Δ. Βάγια, που πρόκειται για ένα επιστήμονα, διδάκτορα Τεχνικών Επιστημών, συγγραφέα μελέτης για το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς και άλλων επιστημονικών μελετών. Ο συναγωνιστής μας, επιστρέφοντας στην πατρίδα προσέφερε, επίσης, τις γνώσεις του ως καθηγητής στα ΤΕΙ Καλαμάτας. Θεωρούμε την πράξη αυτή των τοπικών οργάνων Ασφαλείας ως άκρως απαράδεκτη και την καταδικάζουμε».

Αντιδράσεις στη Μεσσηνία

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία η σύλληψη του 76χρονου αγωνιστή Δημήτρη Βάγια, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, όπου τον ενημέρωσαν πως πρέπει να παρουσιαστεί στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων με την κατηγορία της «αυτομολίας εις τους στασιαστάς».

Στη συνέχεια τον ενημέρωσαν - μετά τις διαμαρτυρίες του αγωνιστή για παραμονή στο κρατητήριο και το τηλεφώνημα που ακολούθησε από τον αξιωματικό της Ασφάλειας - πως πρέπει να μεταβεί στα Ιωάννινα με δικηγόρο και να παραλάβει από εκεί απαλλακτικό.

Βέβαια η απαλλαγή και τυπικά έχει κλείσει με την απόφαση της Βουλής το 1989, που αναγνωρίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος. Το θέμα είναι - όπως το εισπράττει και ο κόσμος - πού στοχεύουν τέτοιες διώξεις και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν. Γιατί μπορεί προχτές ο πρωθυπουργός της χώρας να εξέφρασε λεκτικά τον αποτροπιασμό του για τη δίωξη αυτή, φαίνεται όμως πως δεν έπεισε πολύ κόσμο. Αλλωστε, όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης, «η εθνική συμφιλίωση είναι αδιάψευστη πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε από το 1974 και ιδιαίτερα μετά το 1981 και την οποία ουδείς νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να αμφισβητήσει...», αλλά το έγγραφο που εστάλη από το Πενταμελές Στρατοδικείο Λάρισας έχει ημερομηνία έκδοσης 04-12-2001 προς τον εισαγγελέα του Στρατοδικείου Ιωαννίνων. Αυτό τουλάχιστον κάτι σημαίνει... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγγίζει 20 χρόνια στην εξουσία από το 1981.

«Μου είναι αδιανόητο να μιλάμε για μια υπόθεση 50 και πλέον χρόνων, μετά και το γεγονός πως ο Δημήτρης Βάγιας βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια» δήλωσε στο «Ρ» ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και συμπλήρωσε: «Η υπεύθυνη ελληνική πολιτεία οφείλει αυτές τις περιπτώσεις να τις έχει κλείσει γιατί έχουν κλείσει προ πολλού στη συνείδηση του λαού. Δε γνωρίζω αν έγινε τυχαία, αλλά μας προβληματίζει αν υπάρχει περίπτωση, που δεν είναι φανερή, να κρύβεται κάτι πίσω από την υπόθεση, με σκοπό ενδεχόμενη πολιτική αξιοποίησή της» σημείωσε με νόημα ο Δ. Δράκος.

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο «Ρ» και ο παλιός ταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου Αρίστος Καμαρινός, μοναδικός επιζών ανώτερος αξιωματικός σήμερα εκείνου του ηρωικού στρατού, ο οποίος τόνισε: «Παρόλο που ορισμένα εκτελεστικά όργανα της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" "νίπτουν τας χείρας των" για τη σύλληψη του αγωνιστή Δημήτρη Βάγια, για αμνηστευμένο "αδίκημα λιποταξίας", που έγινε προ πεντηκονταετίας, με την προσχώρησή του στο ΔΣΕ, το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος της επιλογής αυτής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επιδιώκουν να επαναφέρουν το κλίμα κατατρομοκράτησης του λαού μας, σε μια περίοδο που προετοιμάζουν κι άλλα πολεμικά γεγονότα, σαν αυτό του Αφγανιστάν, με στρατηγικό σκοπό τους τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, για σταθεροποίηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού».

Και κατέληξε: «Δεν τρομοκρατείται όμως ο ηρωικός ελληνικός λαός, ούτε παραπλανιέται με τέτοιες ύπουλες ενέργειες, όσο κι αν είναι καλά οργανωμένες. Τις αντιμετωπίζει παλικαρίσια, επαγρυπνώντας και πάντοτε έτοιμος για τους αγώνες που τελικά θα ανατρέψουν τα σχέδια του ιμπεριαλισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ(2009-12-06 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια(2006-10-10 00:00:00.0)
Με αφορμή τη δίωξη του Δημήτρη Βάγια(2002-02-17 00:00:00.0)
Δεν πείθει η πρωθυπουργική «δυσφορία»(2002-02-13 00:00:00.0)
Πανηγυρική συγκέντρωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων(1998-07-10 00:00:00.0)
Στη μνήμη των αγωνιστών(1996-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ