Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΜΙΛΕΡ
Συλλήψεις εδώ και τώρα

Ο Αμερικανός πρεσβευτής συνέχισε και χτες να καλλιεργεί το κλίμα για επικείμενες συλλήψεις μελών της «17 Ν»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η σαφέστατη αμερικανική απαίτηση για συλλήψεις και καταδίκες των μελών της «17 Νοέμβρη» επαναδιατυπώθηκε για μια ακόμη φορά - μέσα σε λίγες μέρες - χτες από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Γεγονός που είναι ενδεικτικό της έντασης με την οποία τίθεται η υπερατλαντική απαίτηση.

«Είναι σημαντικό να υπάρξουν συλλήψεις, ποινικές διώξεις και καταδίκες των ηγετικών στελεχών της "17 Νοέμβρη", γιατί αυτή η κατάσταση έχει παραταθεί υπερβολικά», υπογράμμισε ο Τ. Μίλερ.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη CIA και τη Σκότλαντ Γιαρντ, είπε ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι καλή, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συμμετοχή των Βρετανών και υποστήριξε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να αξιοποιηθούν με παραγωγικό τρόπο. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ παραδέχτηκε εμμέσως ότι το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, η οποία θα οδηγήσει στην εξάρθρωση των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντικά τα επιτεύγματα της χώρας μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Δεν είναι παραγωγικό να μιλάμε για την πρόοδο μιας ανάκρισης προτού αυτή ολοκληρωθεί», είπε και πρόσθεσε ότι «θα μπορούμε να μιλήσουμε μόλις υπάρξουν συλλήψεις και σχηματιστεί η δικογραφία».

Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται πολύ στενά με την ελληνική, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.

Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, ο Αμερικανός πρεσβευτής αξιολόγησε ως πολύ χρήσιμο το γεγονός ότι «οι δύο άνδρες κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συνομιλούν», απέφυγε όμως να προβλέψει την έκβαση της διαδικασίας, αφού όπως είπε «μόνο ένας τρελός ή ένας ακραία αισιόδοξος θα επιχειρούσε να προβλέψει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και εγώ δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Ενώ σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική, δήλωσε κατηγορηματικά «όχι» και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ένα από τα θέματα που δεν ακουμπώ» και παρέπεμψε στις ετήσιες εκθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τα ατομικά δικαιώματα.

Ο Τ. Μίλερ εξήρε την πρόοδο της χώρας μας που έχει συντελεστεί στο οικονομικό πεδίο, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ πιο υγιές και η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας είναι ενθαρρυντικό γεγονός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ