Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κάνουμε το λαό νοικοκύρη και διευθυντή στο σπίτι του

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Χρήστου Κόφφα, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στη χτεσινή εκδήλωση για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

«Μέσα από συμπαρατάξεις και συνεργασίες μπορούμε να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια να βάζουν εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική, με την αντίσταση, την οργάνωση του λαού, την απειθαρχία», σημείωσε ο Χρήστος Κόφφας μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση.

Ξεκαθάρισε πως «ο θεσμός της ΤΑ, σήμερα, είναι απολύτως ενσωματωμένος στο σύστημα. Ομως, αυτή η ενσωμάτωση δεν μπορεί να οδηγήσει ούτε σε αποχή από τις εκλογές και τη διεκδίκηση θέσεων, ούτε σε παθητικότητα» και προσδιόρισε τους στόχους του ΚΚΕ, όπως προκύπτουν από τις θέσεις του. Ο πρώτος στόχος είναι η αντίληψη του Κόμματος για την ΤΑ και τη ΝΑ «να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο έδαφος στις συνειδήσεις των εργαζομένων και να εκφραστεί όσο γίνεται με ανάλογες συσπειρώσεις και ψηφοδέλτια μάχης. Να κερδίσει έδαφος η αντίληψη ότι αυτές οι συσπειρώσεις, δεν είναι μιας χρήσης, αλλά να βαθαίνουν και να γιγαντώνονται. Αν σήμερα οι δυσκολίες είναι αυτές που αντιλαμβανόμαστε στο άμεσο μέλλον, κάτω από το βάρος της κυρίαρχης πολιτικής η κατάσταση θα οξυνθεί αντικειμενικά πολύ περισσότερο. Μπροστά στα μελλούμενα, η σημερινή κατάσταση θα φαντάζει περίπου ειδυλλιακή».

Ο δεύτερος στόχος «είναι να εκλέξουμε περισσότερους αγωνιστές δημάρχους και συμβούλους, έτσι ώστε η αγωνιστική διάθεση και μετά τις εκλογές να εκφράζεται, να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται». Και ο τρίτος «να γίνουν μέλη του Κόμματος όλοι οι νέοι αγωνιστές που συστρατεύονται μαζί και σ' αυτό το μέτωπο».

Επιχειρούν να συσκοτίσουν

Στη συνέχεια, απαντώντας στην αντίληψη που προβάλλεται ως κυρίαρχη και θέλει να πείσει πως η ΤΑ και ΝΑ δεν έχουν σχέση με την πολιτική που εφαρμόζεται στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής στην Υγεία, στην Παιδεία, ο Χ. Κόφφας ανέφερε: «Η ζωή δείχνει ότι η ΤΑ έχει καθυποταχθεί, έγινε μέσο για την προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής, πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και τα άλλα Διευθυντήρια.

Στις λεγόμενες «τοπικές» ή «νομαρχιακές» κοινωνίες αντανακλώνται οι κυρίαρχες πολιτικές και μόνο. Κανένας δήμαρχος ή νομάρχης δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις αντανακλάσεις. Η προσπάθεια που γίνεται από τις πλειοψηφίες των δημάρχων - νομαρχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, είναι να συσκοτίζουν αυτές τις αντανακλάσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τακτική του ΣΥΝ, σημειώνοντας πως «η πολιτική που ακολούθησε - ίσως υπάρχουν και εξαιρέσεις - ήταν στήριξη των αλλαγών στην ΤΑ. Στην ουσία ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ. Σήμερα έχει ανοιχτό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο. Βοηθάει κάτι τέτοιο το μέτωπο κατά της κυρίαρχης πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ; Ασφαλώς όχι», είπε.

«Η Θεσσαλονίκη, η κάθε πόλη, ο κάθε Δήμος κινείται αντικειμενικά στην αλληλοσχέση Παραγωγικές Δυνάμεις - Παραγωγικές Σχέσεις. Αυτή η αντικειμενική αλληλοσχέση καθορίζει τον καμβά πάνω στον οποίο κινούνται οι πολίτες, οι δημότες.

Αλλά κατά τη γνώμη μας, η πρώτη φροντίδα είναι στο ποιες είναι οι παραγωγικές σχέσεις μέσα στις οποίες κινούνται οι δημότες, οι πολίτες. Επόμενα, στις πόλεις, στις κοινότητες, στους Δήμους κινούνται συγκεκριμένα κοινωνικά υποκείμενα που κουβαλούν αντικειμενικά τα «αγαθά» της πολιτικής που εφαρμόζεται».

Και διευκρινίζοντας, ανέφερε: «Πείτε ότι στη Θεσσαλονίκη όλα δουλεύουν ρολόι. Δρόμοι, υπόγειες αρτηρίες, νερά, όλα καθαρά, άνετα. Τελειώσαμε; Αντικειμενικά δεν μπαίνει το ερώτημα: Τι πολίτες κυκλοφορούν, πολίτες με μόνιμη, σταθερή δουλιά; Ή άνεργοι, μισοαπασχολούμενοι; Τι επίπεδο Υγείας, περίθαλψης, σύνταξης απολαμβάνουν; Απ' αυτούς τους άνετους δρόμους, τα λιμάνια θα περνοδιαβαίνουν προϊόντα ελληνικής παραγωγής, τουρίστες, αποστολές πολιτιστικές για να προωθηθεί η πολιτική αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους λαούς ή στρατεύματα πολυεθνικά της Νέας Τάξης που σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή;

Η πόλη, ο Δήμος κινούνται στην ανελέητη μέγκενη της κυρίαρχης πολιτικής, οι κυρίαρχες αντιστοιχήσεις της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ πλημμυρίζουν τους Δήμους και τους κατοίκους τους».

Από τις Κορυσχάδες στο σήμερα

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τότε άπλωσε τα φτερά του, μεγαλούργησε, μπήκε στην υπηρεσία του λαού και των συμφερόντων, πήρε χαρακτηριστικά λαϊκού θεσμού, επειδή κινήθηκε, οργανώθηκε, προσανατολίστηκε κάτω από το καθεστώς της Λαϊκής Εξουσίας που είχε εγκαθιδρυθεί στις ελεύθερες περιοχές στην περίοδο της Κατοχής, σ' όλη την έκταση της χώρας, στην περίοδο μετά την απελευθέρωση.

«Σήμερα, η Ελλάδα με ευθύνη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και ερήμην της γνώμης του λαού, έχει εντοιχιστεί στο "λάκκο των λεόντων".

Είναι προφανές ότι οι θεσμοί της ΤΑ, ΝΑ έχουν προσαρμοστεί στο νέο status με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπηρετούν τους κυρίαρχους στόχους της καπιταλιστικής ενοποίησης. Κυρίαρχους στόχους που είναι η διευκόλυνση των κερδών των πολυεθνικών, του κεφαλαίου», υπογράμμισε ο Χ. Κόφφας. Και πρόσθεσε: «Είναι κοινός λόγος, ο καθένας το βλέπει, το υφίσταται εξάλλου, ότι η ΤΑ, ΝΑ προωθεί ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά κοινωφελείς υπηρεσίες που η ίδια πρόσφερε παλιότερα. Δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρίες, υπεργολαβίες, αναθέσεις σε ιδιώτες π.χ. ανάθεση της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Αρμοδιότητες χωρίς πόρους

«Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ με τη συνεπικουρία του ΣΥΝ προώθησαν τη λεγόμενη αποκέντρωση ενώ στην πράξη συγκεντροποίησαν τους θεσμούς και τους έβαλαν στην υπηρεσία του κυρίαρχου σκοπού της καπιταλιστικής ενοποίησης. Το κόλπο είναι απλό: τους έδωσαν αρμοδιότητες, χωρίς αντίστοιχους πόρους από τον προϋπολογισμό.

Και εκείνοι για να βρουν λεφτά, επέβαλαν, για τις όποιες υπηρεσίες προσφέρουν, φόρους και τέλη. Η ουσία είναι ότι έχουμε ένα ακόμα, φορομπηχτικό μηχανισμό που λέγεται ΤΑ», σημείωσε. Παρουσιάζοντας την κυρίαρχη εικόνα στους δήμους σήμερα, μίλησε για τους περιφερειακούς Δήμους όπου οι Μικρομεσαίοι συνθλίβονται μέσα στο λεγόμενο καθεστώς της Ελεύθερης Αγοράς, με την είσοδο των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων. Για την ανεργία που καλπάζει, -στη Θεσσαλονίκη ξερνά το 15% και στους νέους και τις γυναίκες το 30% και 35%- και η ΤΑ προσπαθεί να την εκτονώσει, ρουσφετολογώντας μέσα από πρόσκαιρη απασχόληση σε προγράμματα διαφόρων τύπων, προωθεί την ελαστικοποίηση της απασχόλησης με τα σύμφωνα σταθερότητας, κόντρα στο αίτημα για μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους.

Ο λαός νοικοκύρης στο σπίτι του

Για το ΚΚΕ παραμένει η βασική εκτίμηση στην Εθνοσυνέλευση στις Κορυσχάδες του 1944: «Η αυτοδιοίκηση που θέλουμε εμείς, που χτίζουμε εμείς, που επιθυμεί ο λαός δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη λεγόμενη παλιά αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκησή μας είναι εντελώς άλλο πράγμα. Εμείς θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση μέσο συμμετοχής του λαού στη διοίκηση του τόπου. Θέλουμε να κάνουμε το λαό νοικοκύρη και διευθυντή στο σπίτι του».

Ομως, στο πλαίσιο της εξουσίας των πολυεθνικών ο θεσμός δεν μπορεί να μπει στην υπηρεσία του λαού, ξεκαθάρισε ο Χ. Κόφφας και τόνισε πως για το ΚΚΕ, η ΤΑ, η ΝΑ είναι χώρος συσπείρωσης δυνάμεων και πάλης για τα καθημερινά και τα μεγάλα.

Συσπείρωση όμως σε ποια βάση; «Εμείς, καλούμε σε συσπείρωση κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών της ΤΑ, κόντρα στη φορομπηχτική πολιτική του, για πόρους από τον προϋπολογισμό. Φυσικά και δεν είναι στις αρμοδιότητες των Δήμων να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, των μισθών, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας. Επειδή οι Δημότες τα υφίστανται αυτά, θέλουμε ένα Δήμαρχο, ένα Δημοτικό Συμβούλιο να πρωτοστατεί στην πάλη για τη λύση αυτών των προβλημάτων και να μην περιχαρακώνονται πίσω από τη γνωστή φράση «δεν είναι αυτό αρμοδιότητά μου».

Θέλουμε δημάρχους, δημοτικά συμβούλια ευαίσθητους για όλη την γκάμα των προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες».

Ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων

«Οι αντανακλάσεις της κυρίαρχης πολιτικής στην ΤΑ είναι προφανείς. Δεν μπορεί να υιοθετείς τις αντανακλάσεις της πολιτικής στους Δήμους, στις Νομαρχίες που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και μετά να διαμαρτύρεσαι.

Η καταδίκη των αντανακλάσεων είναι πολιτική πράξη. Η υιοθέτησή τους πολιτική πράξη. Το ΚΚΕ λέει καταδίκη διά της ψήφου, ενίσχυση αγωνιστικών ψηφοδελτίων», σημείωσε.

Και κλείνοντας την εισήγησή του ο Χ. Κόφφας έθεσε μια σειρά ερωτήματα, πάνω στα οποία καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο λαός, το επόμενο διάστημα μέσα από τη δράση του αλλά και μέσα από τις επιλογές του στις επικείμενες εκλογές για την ΤΑ και ΝΑ.

- «Κάνουμε λάθος όταν θέλουμε Νομαρχίες και Δήμους που δε θα είναι αδιάφορες για ό,τι θίγει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, και θα στηρίζουν και θα συνεργάζονται στενά με τα κοινωνικά κινήματα και θα στηρίζουν τους λαϊκούς αγώνες;

- Κάνουμε λάθος όταν θέλουμε τοπικές αρχές που θα ενώνουν το λαό και θα συμβάλλουν στη συνειδητοποίησή του ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές στις εργασιακές σχέσεις, στην αγροτική οικονομία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση; Το ρόλο των διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων;

- Κάνουμε λάθος όταν θέλουμε τοπικές αρχές που να διεκδικούν πόρους από τον προϋπολογισμό και να αρνούνται να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν διπλά, τριπλά και πολλαπλά για κάθε υπηρεσία που τους παρέχουν;

- Κάνουμε λάθος όταν θέλουμε μια ΤΑ που να προωθεί την αντίληψη ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις για μια άλλη ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό που να αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε χώρου και περιοχής, το ανθρώπινο δυναμικό, στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου οφέλους με τους λαούς της περιοχής και να αντιστέκεται στην παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ασύδοτη εκμετάλλευση των πολυεθνικών;

- Κάνουμε λάθος όταν θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να έχει τη δυνατότητα, τα μέσα για την ασφάλεια των κατοίκων από φυσικές καταστροφές;

- Κάνουμε λάθος όταν θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να διεκδικεί πόρους για να εκπληρώνει το κοινωνικό της ρόλο, πόρους που θα παρθούν από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, απ'? τις δαπάνες για τη συμμετοχή στις πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, από τη συντήρηση των βάσεων στη χώρα μας;

Νομίζουμε πως όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ