Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενναίες αυξήσεις στο εισόδημα και στις συντάξεις

«Τώρα πια δεν μπορεί κανείς να συζητάει για βελτίωση του εισοδήματος με ψίχουλα. Σήμερα χρειάζονται γενναίες αυξήσεις στο εισόδημα και στις συντάξεις. Αυξήσεις που θα πλήττουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, της ισχυρής εργοδοσίας», ξεκαθάρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις συνομιλίες για την εισοδηματική πολιτική και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μάλιστα, παρομοίασε το σχετικό διάλογο με «σικέ αγώνα πυγμαχίας όπου ο ένας κοιτάζει να νικήσει με μεγάλη υπεροχή και ο άλλος να έχει μια ευπρεπή ήττα».

Αναλυτικά η Αλέκα Παπαρήγα, με την άφιξη της χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, δήλωσε:

«Οπως γνωρίζετε ήδη ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την εισοδηματική πολιτική, για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ενα ζήτημα που είναι πάντα στην επικαιρότητα και όχι μόνο όταν γίνονται οι τυπικές διαπραγματεύσεις. Κατά τη γνώμη μας αυτός ο διάλογος μοιάζει με ένα σικέ αγώνα πυγμαχίας, όπου ο ένας κοιτάζει να νικήσει με μεγάλη υπεροχή και ο άλλος να έχει μια ευπρεπή ήττα.

Τώρα πια δεν μπορεί κανείς να συζητάει για βελτίωση του εισοδήματος με ψίχουλα. Σήμερα χρειάζονται γενναίες αυξήσεις στο εισόδημα και στις συντάξεις και όχι μόνο γενικά αυξήσεις. Αλλά αυξήσεις που θα πλήττουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, της ισχυρής εργοδοσίας. Ολα τα άλλα, τα οποία συζητιούνται σε αυτό το διάλογο για τον εργάσιμο χρόνο και την περίφημη σύγκλιση των μισθών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το κερασάκι στην τούρτα».

Και διευκρίνισε: «Προκειμένου να υπολογίσει κανείς τις αυξήσεις των αποδοχών πρέπει να πάρει υπόψη και τα εξής: Τη μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία και όχι μόνο. Πρέπει να πάρει υπόψη ότι οι εργαζόμενοι εισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Πρέπει να πάρει υπόψη το κόστος της Παιδείας, της Υγείας, της καθημερινότητας του εργαζόμενου. Επομένως, αυξήσεις οι οποίες είναι ψίχουλα -και αυτά τα ψίχουλα μάλιστα στα παίρνουν διπλά και τριπλά με άλλους τρόπους-, τέτοιες αυξήσεις δεν πρέπει να τις δεχτούν οι εργατοϋπάλληλοι.

Η θέση μας, λοιπόν, είναι ότι ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την αύξηση του εισοδήματος, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, για δωρεάν Παιδεία και Υγεία και Πρόνοια πρέπει να είναι ενιαίος, αλλιώς οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ιδιαίτερα η εργατική τάξη, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δεινή θέση και φέτος και του χρόνου».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε ως «μεγάλη απάτη» τα όσα λέγονται σχετικά με τη σύγκλιση των αμοιβών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη ακόμα και ως τάση, διότι αυτή δε θα είναι καθολική τα επόμενα χρόνια. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε μια ονομαστική σύγκλιση επιλεκτική. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εάν τηρηθούν οι εντολές της ΕΕ και αν υπάρχει πειθαρχία των εργαζομένων τότε θα έχουμε ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον πραγματικό μισθό και στον ονομαστικό. Εμείς παλεύουμε και για τη σχετική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων αλλά και για τη σχετική βελτίωση των υπολοίπων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυσκαμψία» για την ΕΕ οι ίδιες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις(2018-03-14 00:00:00.0)
Η γεύση της «σύγκλισης» είναι πολύ πικρή...(2003-08-31 00:00:00.0)
Φέρνει ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ η περιβόητη σύγκλιση!(2003-08-26 00:00:00.0)
Αισιόδοξοι και για τα υπερκέρδη τους(2002-05-17 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός και οικονομική πολιτική έτους 2002(2001-11-22 00:00:00.0)
Πολυετής λιτότητα με το νέο μισθολόγιο(1996-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ