Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Αμερικανοί στρατιωτικοί δέρνουν και ληστεύουν!
  • Γιάνκηδές της Σούδας έδειραν, τραυμάτισαν και λήστεψαν Χανιώτισσα
  • Με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, αύριο Παρασκευή, οργανώνεται συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης
  • Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ

Ξυλοδαρμός και ληστεία από Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν στη βάση της Σούδας, σημειώθηκε πριν λίγο καιρό σε βάρος Χανιώτισσας την ώρα που επέστρεφε από τη δουλιά της. To γεγονός έμεινε κρυφό, για 11 ολόκληρες μέρες, αφού οι αστυνομικές αρχές μόλις πριν δυο μέρες το έδωσαν στη δημοσιότητα, και αφού κάποιοι δημοσιογράφοι διερευνούσαν την υπόθεση.

Πρόκειται για την Ασημίνα Κάλλου, η οποία επιστρέφοντας από τη δουλιά της στο σπίτι, δέχτηκε τη θρασύτατη επίθεση από τους δυο Αμερικανούς, οι οποίοι τη χτύπησαν άσχημα και στη συνέχεια τη λήστεψαν, αφαιρώντας την τσάντα της. Εγιναν αντιληπτοί από περαστικούς Ιταλούς ναύτες, φοβήθηκαν και έφυγαν τρέχοντας. Ο ένας την ώρα που έφευγε, πέταξε το μπουφάν που φορούσε, το οποίο, όμως, έφερε ραμμένο το επίθετό του. Το μπουφάν κατατέθηκε από το θύμα στην Ασφάλεια Χανίων και κατασχέθηκε ως πειστήριο της επίθεσης.

Μετά από έρευνες της Ασφάλειας Χανίων, βρέθηκαν και προσήχθησαν στο τμήμα οι δράστες όπου και αναγνωρίστηκαν από την παθούσα. Οι δυο Αμερικάνοι «κρατούνται»... από τους αρμόδιους ασφαλείας της αμερικάνικης βάσης. Οι ίδιοι ομολόγησαν την πράξη τους, επιμένοντας όμως πως δεν έπραξαν κάτι κακό και δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποζημιώσουν τη γυναίκα.

Η Ασφάλεια Χανίων έστειλε στο Ναυτικό Γραφείο Ειδικών Ερευνών της αμερικάνικης βάσης ήδη, από τις 7 του Φλεβάρη, έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί μετά από προανάκριση κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 380 του Ποινικού Κώδικα.

Αντίστοιχο περιστατικό με θύμα ληστείας, αυτή τη φορά ταξιτζή, σημειώθηκε πριν από ένα μήνα, πάλι με Αμερικανούς που υπηρετούσαν στη βάση της Σούδας.

«Αισθάνομαι απροστάτευτη στην πόλη μου», δήλωσε η Ασημίνα Κάλλου, η οποία τόνισε πως είναι συνηθισμένο να βλέπεις Αμερικανούς μεθυσμένους στους δρόμους.

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν αγανακτήσει με αυτή την κατάσταση, που τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αντιδράσει σε παρόμοια φαινόμενα και κατά τη διάρκεια επεισοδίων, με αντιαμερικανικά συνθήματα όπως «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» κ.ά.

Ενόψει του νέου περιστατικού, και μετά από κάλεσμα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, πολλοί μαζικοί φορείς και κάτοικοι της πόλης, αύριο Παρασκευή 15 του Φλεβάρη, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Χανίων.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, κατήγγειλε το γεγονός, τονίζοντας πως «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πλήρους υποταγής στους Αμερικάνους που ακολουθεί η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Της πολιτικής του "είμαστε με τους Αμερικάνους" και του "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους", όπως διακηρύσσει ο κ. Σημίτης». Στην ανακοίνωση της ΝΕ ΧΑνίων του ΚΚΕ, αναφέρεται, συγκεκριμένα:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, το νέο περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού και της ληστείας Χανιώτισσας στις 2/2 από δύο Αμερικάνους γιάνγκηδες που υπηρετούν στην αμερικάνικη βάση της Σούδας.

Το περιστατικό που κρατήθηκε μυστικό όλες αυτές τις μέρες από τις αστυνομικές και τις άλλες αρμόδιες αρχές, είναι ένα ακόμα που προστίθεται στον κατάλογο των αντίστοιχων περιστατικών των τελευταίων χρόνων. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πλήρους υποταγής στους Αμερικανούς που ακολουθεί η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Της πολιτικής του «είμαστε με τους Αμερικάνους» και του «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους», όπως διακηρύσσει ο κ. Σημίτης.

Αυτή η πολιτική είναι που επιτρέπει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να οργώνουν τη χώρα μας, να συμπεριφέρονται ως πραγματικοί επικυρίαρχοι, να δέρνουν, να ληστεύουν και να δηλώνουν με θράσος ότι «αισθάνονται ότι δε διέπραξαν τίποτα κακό»!

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι επίσης σοβαρή η ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και των υπόλοιπων αρχών που κράτησαν σε πλήρη μυστικότητα το παραπάνω θέμα. Οι τοπικές αρχές πρέπει άμεσα να πάρουν θέση, να απαιτήσουν την παραδειγματική τιμωρία των γιάνγκηδων. Η σιωπή τους και γι' αυτό το περιστατικό τουλάχιστον αποθρασύνει τους Αμερικανούς και ενισχύει τη λογική του επικυρίαρχου. Πρέπει όλοι τους να καταλάβουν ότι δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται τα πάντα.

Ο χανιώτικος λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να συνηθίσουν την παρουσία και τις «αγαθοεργίες» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων στην περιοχή μας. Οσο και να γυαλίζουν τα δολάριά τους, δεν πρόκειται να εξαγοράσουν τη συνείδηση τής πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καιρό οι Αμερικανοί φονιάδες των λαών, γι' αυτό και θα συνεχίσουν να έρχονται και να φεύγουν νύχτα και με πλήρη μυστικότητα ως κοινοί εγκληματίες, όπως έκανε πρόσφατα ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Μίλερ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων, τους μαζικούς φορείς, να εκφράσουν την καταδίκη τους στο νέο περιστατικό, να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ανάπτυξη ενός πλατιού και μαζικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα επιβάλει το κλείσιμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών Βάσεων, την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ απ' την περιοχή, μια άλλη αμυντική και εξωτερική πολιτική που δε θα γεννά επικυρίαρχους και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του λαού και του τόπου μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ