Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Μέσα Δεκέμβρη καταθέτει και ο στρατηγός Γ. Κλαρκ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα καταθέσει στα μέσα Δεκέμβρη ο Γουέσλεϊ Κλαρκ, πρώην ΝΑΤΟικός στρατηγός (που είχε το γενικό πρόσταγμα των βομβαρδισμών του '99 κατά της Γιουγκοσλαβίας) και νυν υποψήφιος των Δημοκρατικών για το χρίσμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004.

Ο ίδιος μιλώντας την Κυριακή σε ειδησεογραφική εκπομπή του δικτύου NBC, πρόσθεσε πως έχει πάρει ήδη την έγκριση της κυβέρνησης του Τζ.Ου. Μπους και των δικηγόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πως η απόφασή του να καταθέσει στο δικαστήριο έναντι του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ελήφθη μετά από επίμονο αίτημα της επικεφαλής γενικών εισαγγελέων του δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα ντελ Πόντε.

«Συμφώνησα να εμφανιστώ σε μία ιστορικής σημασίας διαδικασία... που αφορά την πρώτη δίκη αρχηγού κράτους από δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου» είπε ο Κλαρκ, που προκειμένου να μεταβεί στη Χάγη θα διακόψει για λίγες μέρες την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία προβλέπουν πως ο Κλαρκ καλείται να καταθέσει στο δικαστήριο της Χάγης όχι μόνον εξαιτίας των πολλών συναντήσεων που είχε στο Βελιγράδι (προ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99) με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς αλλά και εξαιτίας των συναντήσεων που είχε το 1994 (προ της υπογραφής της Συνθήκης Ντέιτον...) με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Σερβοβόσνιων, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ