Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η αντίσταση

Παραιτήθηκε ο Ιταλός εκπρόσωπος στην κατοχική διοίκηση δηλώνοντας «κάθετη διαφωνία» με την ακολουθούμενη πολιτική

Τα υπολείμματα ενός από τα ελικόπτερα που συνέτριψε η ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Τα υπολείμματα ενός από τα ελικόπτερα που συνέτριψε η ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΤΙΚΡΙΤ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ευρείας εμβέλειας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ αλλά και στην ιρακινή πρωτεύουσα εξαπέλυσαν, από την Κυριακή το βράδυ, οι κατοχικές δυνάμεις υλοποιώντας έτσι την προαναγγελία Μπους περί «αλλαγής στρατηγικής και δυναμικής αντιμετώπισης» των ανταρτών. Παρ' όλα αυτά, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και η συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στην κατοχική διοίκηση και στο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο με χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης της εξουσίας, δε φαίνεται να πείθει ούτε εντός ούτε εκτός Ιράκ. Στο μεταξύ, ημέρα πένθους είναι η σημερινή για την Ιταλία ενώ ο Ιταλός εκπρόσωπος στην κατοχική διοίκηση παραιτήθηκε δηλώνοντας «την κάθετη διαφωνία» του με την κατοχική πολιτική.

Με τεθωρακισμένα, ελικόπτερα και αλλεπάλληλες βολές όλμων άρχισαν, την Κυριακή το βράδυ, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις υπό την ονομασία «Κυκλώνας 2». Επίκεντρο το Τικρίτ, όπου σύμφωνα με κατοχικές ανακοινώσεις μετά από πολύωρο σφυροκόπημα «ύποπτων θέσεων», έγιναν τουλάχιστον 21 συλλήψεις ενώ σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί αντάρτες. Μάλιστα, χτες το πρωί ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις παρέλασαν μέσα στο Τικρίτ σε μια επίδειξη «ισχύος», προειδοποιώντας για περαιτέρω εκκαθαρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, για πρώτη φορά μετά την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών, χρησιμοποιήθηκε, δορυφορικά, κατευθυνόμενος πύραυλος που φέρεται να έπληξε θέση των ανταρτών κοντά στο Κιρκούκ. Οι πληροφορίες για θύματα και συλλήψεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες και ανακοινώθηκε, απλώς, ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν 50 συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και τουλάχιστον 3 αξιωματούχων των πρώην ειδικών δυνάμεων, ενώ έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν 6 «ξένοι μαχητές» στα σύνορα με τη Συρία.

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και στη σουνιτική συνοικία Αζαμίγια στη Βαγδάτη, όπου έγιναν εισβολές σε τουλάχιστον 450 σπίτια, ενώ προφανώς λόγω «ζέσης» αμερικανική περίπολος άνοιξε πυρ κατά της αγοράς όπλων της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Ιρακινοί πολίτες και να τραυματιστούν 4. Επίσης, από χτες βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Βαγδάτης βυθίστηκε στο σκοτάδι, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις δήλωναν ότι «υπάρχει πρόβλημα σε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο Μπάλαντ, δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις, ενώ στο Κιρκούκ βαριά τραυματίστηκε ένα μέλος του Ισλαμικού Κινήματος Κουρδιστάν από έκρηξη βόμβας. Στο μεταξύ, επισήμως ερευνώνται τα αίτια της συντριβής των 2 ελικοπτέρων «Μπλακ Χοκ» έξω από το Κιρκούκ, την Κυριακή το πρωί, όπου σκοτώθηκαν 17 Αμερικανοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 5 και αγνοείται 1. Σύμφωνα, όμως, με διαρροές, το ένα ελικόπτερο επλήγη από πύραυλο και φλεγόμενο συγκρούστηκε με το δεύτερο.

Μηνύματα...

Αδύνατο να επαληθευτεί αν στο μήνυμα που μεταδόθηκε, την Κυριακή το απόγευμα, από το «αλ Αραμπίγια» ακούγεται όντως ο Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοίνωνε χτες η CIA. Επ' ευκαιρίας συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική «Σαν» ενόψει της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι πεσόντες στο Ιράκ «θυσιάστηκαν για τον ευγενή σκοπό της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και ότι είναι «πεπεισμένος για την ορθότητα της εισβολής», καθώς οι συνέπειες από την παραμονή του Σαντάμ στην εξουσία θα ήταν χειρότερες από ό,τι συμβαίνει σήμερα.

«Φωνή από το παρελθόν» χαρακτήρισε το μήνυμα ο κατοχικός διοικητής. Ο Μπρέμερ τόνισε ότι το Ιράκ είναι στην πρώτη γραμμή του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και ότι σε αυτό βρίσκονται «επαγγελματίες τρομοκράτες» οι οποίοι, όμως, «θα αποτύχουν». Το μήνυμα καλεί τον ιρακινό λαό σε «ιερό πόλεμο» και να προειδοποιεί για αύξηση των κατοχικών απωλειών.

Συμφωνία και δυσαρέσκεια

Αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή αλλά και νόμιμη η συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στην κατοχική διοίκηση και στο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, το Σάββατο, στην οποία δε γίνεται νύξη για το ρόλο του ΟΗΕ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η συμφωνία προβλέπει παράδοση της εξουσίας σε ιρακινή κυβέρνηση στα τέλη Ιούνη του 2004. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν εκλεγεί από τα τοπικά συμβούλια εκπρόσωποι που θα στελεχώσουν μια ιρακινή Βουλή, η οποία στη συνέχεια θα εκλέξει την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα ολοκληρώσει την εκπόνηση Συντάγματος. Η τελική ημερομηνία του χρονοδιαγράμματος είναι το πέρας του 2005. Δεν καθίσταται σαφές αν θα μείνουν ή όχι τα κατοχικά στρατεύματα στη χώρα.

«Πολύ αργό» χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ενώ και ο Ιταλός Πρόεδρος ζήτησε «επιτάχυνση» της μεταβίβασης εξουσίας. «Θετική» αλλά χωρίς συγκεκριμένο ρόλο του ΟΗΕ χαρακτήρισαν τη συμφωνία οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την κατοχική διοίκηση και το Προσωρινό Συμβούλιο βρίσκεται ο ΓΓ Κόφι Ανάν.

Πένθος και παραιτήσεις

Με την παρουσία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιείται, σήμερα, στη Ρώμη, η κηδεία των 19 Ιταλών νεκρών, των οποίων οι σοροί εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα από χτες. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός εκπρόσωπος στην κατοχική διοίκηση, Μάρκο Καλαμάι, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι «διαφωνεί κάθετα» με την πολιτική που ακολουθείται, καθώς «δεν προσφέρει τίποτε ούτε στην οικονομική ανοικοδόμηση ούτε στην πολιτική». Μιλά για «υποτίμηση της κατάστασης και των κοινωνικών δομών στο Ιράκ», για τεράστιες καθυστερήσεις στα προγράμματα αποκατάστασης, τα οποία προκαλούν έκρηξη της λαϊκής οργής και «κατά συνέπεια των αιματηρών επιθέσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκαθαρίσεις, επιθέσεις και ένταση (2005-06-14 00:00:00.0)
Κάλπες εν μέσω κλιμάκωσης (2005-01-28 00:00:00.0)
Επιθέσεις παντού (2004-03-19 00:00:00.0)
Παραστρατιωτικούς ετοιμάζουν κατά της αντίστασης (2003-12-04 00:00:00.0)
Επιθέσεις και δολιοφθορές αναμένοντας την πολυεθνική «αρωγή» (2003-09-09 00:00:00.0)
Κατοχικά πυρά κατά διαδηλωτών (2003-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ