Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Γεωπολιτικές ανακατατάξεις» στην Ασία συζητά ο Ράμσφελντ...

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.- Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μπορεί να συνεννοήθηκε (τρόπον τινά...) με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, κατά την περιοδεία που πραγματοποιεί εκεί από την περασμένη Παρασκευή, αλλά «σκοντάφτει» στους ...φιλειρηνιστές διαδηλωτές.

Προχτές, στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, εκατοντάδες Γιαπωνέζοι φιλειρηνιστές (ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των φοιτητών από δύο πανεπιστήμια της νήσου) επιφύλαξαν στον Αμερικανό υπουργό «θερμό αποχαιρετισμό», στήνοντάς του «καρτέρι» έξω από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, Χάφμρεϊς. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Γύρνα στη χώρα σου», «Οχι άλλο αίμα για τον Μπους», «Εδώ και τώρα τέλος στην κατοχή του Ιράκ».

Στη Σεούλ, τώρα, όπου έφθασε προχτές βράδυ για διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Ράμσφελντ πάλι «σκόνταψε» σε πλήθος δεκάδων φιλειρηνιστών Νοτιοκορεατών διαδηλωτών, που φώναζαν:«Γύρνα πίσω», «Οχι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στο Ιράκ», «Οχι στην κατοχή της Βαγδάτης». Στο τέλος, ο Ράμσφελντ αναγκάστηκε να μπει στο νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμύνης από την ...πίσω πόρτα.

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Μετά το τέλος της συνάντησης, που είχε χτες με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσο Γιανγκ Κιλ, ο Ράμσφελντ εξήρε την «επιτυχία της πενηντάχρονης συμμαχίας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα», λέγοντας πως καμία εκ των δύο κυβερνήσεων «δεν προτίθεται με οιονδήποτε τρόπο να αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα έναντι της βορειοκορεατικής απειλής». Πρόσθεσε πως το σχέδιο της «γεωπολιτικής στρατηγικής αναδιάρθρωσης» των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα γίνεται «προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας» έναντι της ΛΔ Κορέας και τάχα για την περίπτωση που η Πιονγιάνγκ «επιχειρήσει επέμβαση»... Ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Σεούλ για ένα μεγάλο μέρος του εκσυγχρονισμού και της στρατηγικής απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων από τα σύνορα και το βόρειο τμήμα της Νότιας Κορέας προς το νότο της χώρας.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Τσο, απέφυγε - μπροστά σε δημοσιογράφους... - να διευκρινίσει στον Ράμσφελντ εάν οι 3.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες που ετοιμάζονται να αποσταλούν στο Ιράκ θα λάβουν ενεργά μέρος στις στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής...

Στο μεταξύ στο Τόκιο, έφθασε χτες για συναντήσεις με Ιάπωνες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Κέλι, δηλώνοντας πως υπάρχουν «ελπίδες» για επανάληψη νέου γύρου συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα στο Πεκίνο μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας. Νωρίτερα, Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος προσδιόρισε ως πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης των συνομιλιών στο Πεκίνο τη 17η έως 18η Δεκέμβρη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ